علم محصولات بدون خاک، هیدروپونیک نام دارد. یکی از روشهای بسترساز جهت کشت هیدروپونیک، سیستم کشت عمودی است. این سیستم، تراکم کشت گیاه را افزایش میدهد و بهره وری محصولات از یک مساحت مشخص را افزایش میدهد. با بهره گیری از این روش و با در نظر گرفتن هزینه اولیه آن که با دیگر روشهای بسترسازی معمول تقریباً برابر است، میتوان بازده بهره وری محصولات در گلخانه یا زمین مد نظر را حدود ۳۰ درصد افزایش داد.
شما میتوانید با استفاده از کشت عمودی در زمینی با مساحت کم، بازدهی کشت محصولات خود را چند برابر افزایش دهید. این روش کشت، قطعاً برای شما سود خوبی خواهد داشت. در کشت عمودی بسترهای رشد آکواپونیک، هیدروپونیک و ایروپونیک به جای خاک مورد استفاده قرار میگیرند.
در این کشت استفاده از تورب تولید شده از خزه پوست یا پوست نارگیل و دیگر بسترهای کشت این چنینی رواج بسیار زیادی دارد. به دلیل ثبات مخارج مربوط به سرما و گرمایش و مخارج بستر سازی، حجم کشت خالص نیز افزایش مییابد.
میتوان گفت کشت عمودی ویژگیهای متعدد پایداری را جهت جبران مخارج انرژی کشاورزی مورد استفاده قرار میدهد. در این کشت حدود ۹۵ درصد در مصرف آب صرفه جویی میشود و از استند سبکی استفاده میشود که به راحتی میتوان آن را با خود حمل کرد. این وسیله را میتوان در ابعاد مختلف تهیه کرد.
اگر نور محیط کم باشد و روشنایی ایده آل نباشد، میتوان از سیستمهای نور مصنوعی استفاده کرد. کشت عمودی علاوه بر زیبایی، انعطافپذیری بهتری جهت پرورش گیاهان دارد.
برخی از ویژگیهای کشت عمودی
به طور کلی کشت عمودی ویژگیهای متعددی دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- امکان استفاده از نقاط پرت و بلا استفاده در منزل و محیط کار
- نیاز به فضای کم
- آبیاری قطرهای
- امکان طراحی سیستم ماژولار برای محیطهای مختلف
- داشتن یک دیزاین زیبا توسط گیاهان طبیعی
- امکان استفاده از نورهای طبیعی و مصنوعی
- بهره گیری از روش هیدروپونیک
- صرفه جویی در مخارج
افزایش تولید محصولات ارگانیک
به طور کلی محصولات کشاورزی در این روش در یک محیط تحت کنترل کاملاً طبیعی و بدون دخالت هیچ گونه سموم شیمیایی کشت میشوند. در نتیجه شما با استفاده از روش کشت عمودی میتوانید محصولات کشاورزی خود را بدون استفاده از آفت کشها و به صورت کاملاً ارگانیک کشت کنید.
دشواری های گرد افشانی:
این کشت در یک فضای تحت کنترل و بدون دخالت حشرات انجام میشود. از این رو مرحله گرده افشانی به صورت دستی صورت میگیرد، اما این اقدام به هزینه زیادی نیاز دارد و بسیار دشوار است.
مصرف برق
میتوان گفت بزرگترین ایراد یک مزرعه کشت عمودی مصرف زیاد برق و در نتیجه هزینه سرسامآور برق مصرفی است؛ زیرا در این روش باید تعداد زیادی لامپ الای دی روشن بماند که این خود موجب افزایش مصرف برق میشود. از این رو این سیستم را بیشتر جهت کشت گیاهان باارزش که به سرعت فاسد میشوند، پیشنهاد میکنیم.
مانند برخی از گیاهان دارویی. در نتیجه میتوانیم بیان کنیم استفاده از روش کشت عمودی جهت پرورش سهم عظیمی از سبد محصولات غذایی، بسیار گران قیمت خواهد بود.
اما یکی از روشهایی که میتوان از آن جهت کاهش مخارج برق استفاده کرد، استفاده از الای دیهایی است که صرفاً طیف نور رنگی مورد نیاز گیاهان را تولید میکند. دلیل رنگ سبز گیاهان، وجود رنگدانههایی به نام کلروفیل در برگ آنها است. کلروفیل از میان طیف نور فقط رنگ سبز را بازتاب میدهد. این در حالی است که میتواند کلیه رنگهای منتج به آبی و قرمز را جذب کند.
معرفی دستگاه کشت عمودی ایروپونیک (هیدروپونیک) نوین جوانه
این دستگاه جهت کشت عمودی به روش ایروپونیک و به شکل عمودی در منازل، اماکن عمومی و کارخانهها مورد استفاده قرار میگیرد. با این دستگاه میتوان شمار زیادی از گیاهان، گلها و میوهها را پرورش داد. دستگاه کشت عمودی نوین جوانه میتواند با چرخاندن آب و مواد مغذی و در نهایت رساندن آنها به ریشه گیاهان، شرایط خوبی را برای رشد بسیاری از صیفیجات و گلهای زینتی به وجود آورد.
به عبارت سادهتر این دستگاه میتواند شرایط خوبی را برای رشد ۱۵۰ گیاه متفاوت را فراهم کند. به طور کلی با استفاده از این دستگاه میتوانید محصولات مورد نظر خود را به صورت کاملا سالم، هوشمند و آسان پرورش دهید.