نکات مهم نصب گلخانه | تجهیزات مناسب

نکات مهم نصب گلخانه

برای افرادی که در نصب و احداث گلخانه تازه وارد و مبتدی و یا حتی در این حوزه فعال هستند، نکات مهم نصب گلخانه از اهمیت خاصی برخوردار است. همین موضوع می ‌تواند باعث سود بیشتر این افراد در این حوزه شود.

افرادی که قصد دارند بدون مشکل از گلخانه خود درآمدزایی کنند، بهتر است هنگام احداث آن، همه اصول و موارد لازم برای نصب گلخانه را رعایت کنند. افرادی که هنوز با اهمیت و ارزش گلخانه آشنا نشده ‌اند، وقتی گیاهان و محصولاتی که در خارج از فصل خود در گلخانه کشت می ‌شوند را می‌ بینند، شگفت زده می ‌شوند. بدین صورت اهمیت گلخانه برای این دسته از افراد مشخص می ‌شود.

در این مقاله سعی شده است ابتدا به تعریف  گلخانه پرداخته شود و سپس نکات مهم راه ‌اندازی گلخانه را خدمت شما مخاطبان گرامی به طور کامل توضیح دهیم. اگر شما نیز قصد راه اندازی گلخانه را در سر می پرورانید و نمی ‌دانید از کجا و چطور این کار را شروع کنید، پس توصیه می کنیم که از خواندن این مقاله غفلت نکنید و تا انتهای مطالب ما را همراهی کنید.

با گلخانه و انواع آن آشنا شویم

گلخانه یک محیط کوچک و قابل کنترل است که می ‌توان محصولات را در خارج از فصل آن ها نیز کشت کرد. در تقسیم بندی گلخانه‌ ها آن ها را به دو دسته گلخانه ‌های صنعتی و خانگی تقسیم می ‌کنند. اما گلخانه‌ ها به همین اکتفا نکرده اند بر اساس نوع تولید به دسته های مختلفی تقسیم می ‌شوند. برخی از این موارد عبارتند از:

  • گلخانه ‌های تولیدی که مخصوص پرورش فلفل گلخانه ‌ای، کلم گلخانه ‌ای، بادمجان گلخانه ‌ای، توت فرنگی گلخانه ‌ای، خیار گلخانه ‌ای و غیره است.
  • گلخانه ‌ای که گل‌ های زینتی را در آن کشت می ‌کنند. انواع گل‌ های شاخه بریده گل رز و گل ‌های زینتی را می ‌توان در این دسته از گلخانه ‌ها کاشت.

همچنین گلخانه ‌ها را می ‌توان از نظر سازه نیز تقسیم بندی کرد که از لحاظ سازه گلخانه ‌ها به دو دسته چوبی و فلزی تقسیم می ‌شوند. گلخانه های چوبی از اسکلت‌های چوبی برخوردار هستند و پوششی از جنس پلاستیک دارند، بنابراین این نوع گلخانه مناسب خیار و گوجه نیست.

اما مزایایی که این گلخانه دارد، این است که می ‌توان به آسانی و با هزینه کمتر برای راه ‌اندازی آن اقدام کرد. توجه کنید که این گلخانه قابل مقایسه با گلخانه‌ های مدرن نیست.

گلخانه‌ های فلزی همان طوری که از اسمشان هم معلوم است اسکلت اصلی آن ها فلزی است. برای مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش این گلخانه دارای پوششی مقاوم است. این گلخانه ‌ها همچنین دارای سیستم مناسبی برای تهیه و گرمایش هستند و ارتفاع آن بیشتر از ۵.۴ متر است. این گلخانه ‌ها نسبت به گلخانه ‌های چوبی از شرایط بسیار خوبی برخوردار هستند. در نتیجه گلخانه ‌های فلزی عملکرد بهتری در واحد سطح خود دارند.

در کارخانه‌ های فلزی برای اتصال قطعات، از مهره استفاده می‌ شود. حتی در بعضی مواقع جوشکاری نیز مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه از گلخانه های فلزی پرتابل نیز استفاده می شود. هزینه این گلخانه‌ ها به احتمال زیاد ۲۰ درصد پرهزینه ‌تر از سایر گلخانه ‌ها است. اما به راحتی می توانید برای نصب آن اقدام کنید.

بررسی انواع خاک و بستر های کشت در انواع گلخانه

امروز گلخانه‌ها را می‌توانیم به دو صورت هیدروپونیک و یا کشت خاکی انجام دهیم.

هیدروپونیک کشتی است که در آن به هیچ گونه خاکی نیاز نداریم. شاید افراد تصور کنند که کشت خاک به مدیریت و دانش نیاز ندارد. بدون مدیریت و دانش همواره انواع بیماری‌ها، خاک گیاهان را تهدید می‌کند. بستر گیاه در کشت هیدروپونیک بسیار متفاوت‌تر از کشت خاکی است.

از مزایای کاشت هیدروپونیک این است که بیماری‌های ناشی از خاک را کاهش داده و نیز در مصرف آب صرفه‌جویی می‌کند.  پیاده‌سازی این روش را هر کسی نمی‌تواند انجام دهد. هزینه کشت هیدروپونیک تقریباً ۱۵ تا ۲۰ درصد پرهزینه‌تر از کشت خاکی است.

سایر شرایط مهم در احداث گلخانه

تا اینجای مقاله شما با انواع گلخانه آشنا شدید. تا اینجا مزایای هر کدام از گلخانه ‌ها را خدمت شما مخاطبان گرامی توضیح دادیم. در بخش از مقاله می ‌خواهیم مطالب دیگری را نیز بازگو کنیم تا اطلاعات شما درباره احداث گلخانه بیشتر شود.

محل احداث گلخانه کجاست؟

نمی ‌توان انتظار داشت که در هر محلی یا با هر نوع خاکی، گلخانه ‌ای پر رونق داشته باشیم. خاک مد نظر گلخانه باید مشخصات مهم دیگری نیز داشته باشد. به عنوان مثال یکی از مشخصات خاک گلخانه ‌ای، متوسط بودن بافت و یا زهکشی مناسب آن است.

خاک مورد نظر نباید شور باشد و این خاک باید بدون آهک و گچ باشد. توصیه ما به شما این است که این گلخانه‌ ها را در نزدیکی جاده ‌های اصلی بسازید. محل ساخت گلخانه ‌ها نباید در مناطق  بادگیر و یا محل ‌های اداری با شیب تند باشد.

ابعاد زمین گلخانه

یکی از نکاتی که باید مورد توجه افراد قرار بگیرد، ابعاد زمین گلخانه ‌ای است. ابعاد زمین می ‌بایستی به صورتی باشد که بتوانید گلخانه خود را به سمت شمال جنوب احداث کنید.

اهمیت آب کافی و باکیفیت

شما باید فصل تابستان را نیز در نظر بگیرید و به مقدار زیادی آب برای تابستان در نظر داشته باشید. شما اگر بخواهید یک گلخانه ۱۰۰۰ متر مربعی احداث کنید، در هر شبانه روز شما به ۸ الی ۱۰ متر مکعب آب نیاز دارید. میزان و اندازه آب موجود سطح گلخانه که قابل ساخت است را مشخص می کند.

مقدار املاح موجود در آب نیز از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چرا که شما باید انواع گیاهان مختلف را تک به تک مورد بررسی قرار دهید تا بتوانید بفهمید آستانه تحمل این گیاه نسبت به املاح چقدر است. شوری آب کمیتی است که رشد گیاهان را محدود می‌کند و آن را با EC نشان می دهند.

گلخانه به چه تجهیزاتی نیاز دارد؟

مهمترین تجهیزات مورد نیاز گلخانه ‌ها به سیستم ‌های گرمایشی و سرمایشی معروف هستند. ما انواع سیستم‌ های گرمایشی نظیر سیستم‌ های موضعی و مرکزی داریم. یکی از مصداق سیستم مرکزی می ‌تواند شوفاژ باشد و برای سیستم های موضعی نیز می ‌توان مصداق بخاری را نام برد.

اما علاوه بر سیستم‌ های گرمایشی، سیستم‌ های سرمایشی نیز دارای انواع مختلفی هستند. برای سیستم‌ های سرمایشی می ‌توان خنک کننده فن و پد و خنک کننده‌ های تابستانه و زمستانه را نام برد.

اما در گلخانه به تجهیزات دیگری نیز نظیر ژنراتور برق اضطراری، سیستم آبیاری تحت فشار، ترموستات و غیره نیاز داریم.

آفاتی که گیاهان را تهدید می کنند

در این قسمت از مقاله قصد داریم آفاتی که سلامت گیاهان را به خطر می‌ اندازد را خدمت شما توضیح دهیم. این آفاتی که گیاهان را تهدید می‌ کنند شامل موارد زیر هستند:

  • مینوز
  •  آبدزدک
  • مگس سفید
  • شپشک های سپردار
  • شته ها
  • تریپس

بیماری های گیاهی شایع در گلخانه

در گلخانه ‌ها چه نوع بیماری ‌هایی ممکن است شیوع پیدا کنند؟ پاسخ سوال شما ممکن است یکی از موارد زیر باشد:

  • سفیدک داخلی
  •  ویروس موزائیک خیار
  • مرگ گیاهچه
  • سفید سطحی

سخن پایانی

اگر شما سرمایه لازم برای پیاده ‌سازی یک گلخانه را داشته باشید، می‌ توانید درآمد خوبی را از این راه کسب کنید. اما برای اینکه بتوانید درآمد خوبی را به دست آورید، باید شما تمامی نکات و اصول مربوط به نصب گلخانه را رعایت نمایید.

شما با رعایت تمامی نکات مربوط به نصب گلخانه می‌ توانید درآمد و سود بیشتری را از گلخانه به دست آورید. در غیر این صورت شما با بی‌توجهی به نکات نصب تمامی سرمایه خود را بر باد می دهید. برخی از گلخانه ‌ها نظیر گلخانه هیدروپونیک به دانش فنی بالایی نیاز دارد. اما گلخانه‌ هایی مثل گلخانه خاکی چندان به دانش و فن بالایی احتیاج ندارند.

ما در این مقاله حتی به ساختار گلخانه ‌ها نیز پرداختیم و فهمیدیم که گلخانه ‌ها از لحاظ اسکلت به دو دسته چوبی و فلزی تقسیم می شوند. درباره زمین گلخانه‌ ای هم آنچه که لازم بود را خدمت شما مخاطبان گرامی توضیح دادیم.

شاید بیشترین سود گلخانه را برای مواقعی باید تصور کرد که برخی از محصولات را می ‌توان خارج از فصل آن ها کاشت. برای سود و درآمد بیشتر در این راه، می ‌توانید با افراد خبره و با تجربه مشورت کرده و از آن ها راهنمایی ‌های لازم را بگیرید.

آخرین نکته ‌ای که در این مطالب به آن اشاره نمودیم، درباره غلظت مواد محلول در آب بود که این غلظت با EC نشان داده می شود. فهمیدیم که اگر به این مورد بی‌توجهی کنید و شوری آب بیش از حد باشد، عملکرد محصولات شما پایین می آید.

سوالات متداول درباره “نکات مهم نصب گلخانه”

  1. در گلخانه های صنعتی چه محصولاتی را پرورش می دهند؟

انواعی از گل های آپارتمانی ، سبزیجات و صیفی جات و گل های شاخه بریده را می توان در گلخانه های صنعتی پرورش داد.

  • گلخانه چوبی چه مزایایی دارد؟

این گلخانه ‌ها پر هزینه نیستند و می ‌توان با یک هزینه کم این گلخانه ‌ها را راه ‌اندازی کرد.

  • در داخل گلخانه مهمترین آفات گیاهی کدام آفات هستند؟

مینوز، آبدزدک، مگس سفید، تریپس، شپشک های سپردار مهم ترین آفات در گلخانه ها هستند.

  • چه نوع بیماری ‌های گیاهی در گلخانه شایع است؟

سفیدک داخلی، ویروس موزائیک خیار، مرگ گیاهچه، سفید سطحی در گلخانه شایع هستند.

داخل اینیستاگرام ما حتما عضو شو تا به همین زودی بهت نحوه ساخت دستگاه هیدروپونیک رو یاد بدیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *