اصول راه اندازی گلخانه خیار | نکات مهم

اصول راه اندازی گلخانه خیار | نکات مهم

به مجموعه قوانین و دستورالعمل‌هایی که همه چیز را جهت پرورش بهترین نوع خیار گلخانه‌ای محیا می‌کند و موجب افزایش بازدهی آن می‌شود، اصول راه اندازی و ایجاد گلخانه خیار می‌گویند. خیار جزو یکی از بهترین انواع سبزیجات برای پرورش در گلخانه‌ها و باغ‌ها به حساب می‌آید و به طور معمول در تمامی فصول سال مورد استفاده تمامی افراد قرار می‌گیرد. به همین دلیل، راه اندازی گلخانه خیار جزو یکی از پر سودترین فعالیت‌های باغبانی به حساب می‌آید. با داشتن کمی مهارت و خلاقیت می‌توانیم این محصول را در تمامی فصول سال در گلخانه کشت و برداشت کنیم.

اگر شما نیز به فکر پرورش خیار در گلخانه هستید، در این مقاله با ما همراه باشید؛ زیرا در این مقاله قصد داریم اصول راه اندازی گلخانه خیار و تمامی جنبه‌های حائز اهمیت رشد این محصول در گلخانه را در اختیار شما قرار دهیم.

نیازهای اکولوژیکی برای راه اندازی گلخانه خیار چیست؟

در کشت خیار گلخانه‌ای برخی از فاکتورها جهت رشد موفقیت‌آمیز این محصول پرطرفدار، بسیار حائز اهمیت هستند. از جمله این فاکتورها می‌توان به مواردی چون کنترل نور، رطوبت، دما و تهویه هوای مورد نیاز و مناسب اشاره کرد. این موارد، بایستی در طول تمام سال بر اساس نیازهای محصول به خوبی کنترل و تنظیم شوند.

در نظر داشته باشید که این فاکتورها به طور کلی بایکدیگر ارتباط نزدیکی دارند و دور از هم نیستند. از این رو، جهت برداشت یک خیار فوق العاده خوب و پر فروش و یا به اندازه مصرف خانگی خود، بایستی بدانید که چه شرایطی جهت رشد مناسب خیار گلخانه‌ای شما موردنیاز است. در ادامه ما تمامی اطلاعات موردنیاز برای رشد خیار گلخانه‌ای را در اختیار شما قرار می‌دهیم و شما را با اصول ایجاد گلخانه خیار آشنا خواهیم کرد‌.

خواص مفید خیارهای کشت شده در گلخانه

اگر شما در رابطه با شرایط راه اندازی و ایجاد گلخانه خیار اطلاعات و آگاهی کافی داشته باشید و بتوانید شرایط مناسب جهت پرورش این محصول گلخانه‌ای فراهم کنید، از فواید زیر بهره‌مند می‌شوید.

  • خیارهایی با طول ۵ الی ۱۰ سانتی متر خواهید داشت.
  • ریشه‌ها عمق پیدا نمی‌کنند و با توجه به رشد محصول در لایه‌های سطحی خاک تا حدود ۵۰ الی ۱۰۰ سانتی متر به اطراف گسترش می‌یابند.
  • با توجه به اینکه این محصول به رطوبت خاک علاقه زیادی دارد، ریشه‌های آن به شکل سطحی رشد می‌کنند و در عمق حدود ۲۰ الی ۲۵ cm در شرایط مناسب پرورش خواهند یافت.
  • در گلخانه خیار، از ریشه اصلی گیاه، ریشه‌های جانبی فراوانی تشکیل می‌شوند.
  • بسته به نوع خاک، در خاک‌های سبک و شنی، ریشه‌ها تا عمق حدود ۱۰۰ الی ۲۰۰ سانتی متر و در خاک‌های سنگین و رسی، ریشه‌ها به عمق حدود ۵۰ الی ۱۰۰ سانتی متر می‌رسند.
  • حدود ۶۰ الی ۷۰ درصد ریشه‌ها در عمق حدود ۱۰ الی ۲۰ سانتی متر در خاک قرار می‌گیرند.

بهترین خیار برای رشد در گلخانه‌ها کدام است؟

اگر شما قصد دارید که کشت گلخانه‌ای انجام دهید، باید توجه داشته باشید که شرایط کمی با شرایط طبیعی مزرعه تفاوت داشته باشد. همانطور که می‌دانید در برخی مناطق گیاهان رشد بهتری دارند، برای گلخانه خیار نیز بعضی از گونه‌ها رشد بهتری دارند. واریته‌ای که در گلخانه این محصول کشت می‌شود، بایستی کاملا زودرس، مطلوب و در مقابل بیماری و آفات مقاوم باشد. از این رو، به طور معمول، گونه‌های هیبریدی مناسب‌تر هستند. دوره رشد نیز به نوع گونه مورنظر بستگی دارد.

در پرورش خیار گلخانه‌ای، استفاده از انواع ارقام پارتنوکارپ که نیازمند کود دهی نیستند و فقط گل‌های ماده تشکیل می‌دهند بسیار محبوب و مناسب است. شما می‌توانید این نوع گونه‌ها را زودتر کشت کنید و میوه‌ای بسیار مرغوب و پر فروش را تولید کنید. همچنین می‌توانید در میان واریته‌های خیار گلخانه‌ای از انواعی استفاده کنید‌ که شاخه‌های جانبی تولید نمی‌کنند، اما میوه و گل‌های بسیار زیادی را تولید می‌کنند.

در حالت کلی در کشت گلخانه‌ای خیار از سه نوع واریته خیار که شامل موارد زیر می‌شوند، استفاده می‌کنند:

  • مدل بادامی ( 8-10 سانتی متر)
  • مدل بلند یا لانگا ( ۲۵- ۴۰ سانتی متر)
  • مدل کوتاه ( ۱۵-۲۰ سانتی متر)

چند نوع مناسب دیگر از انواع این محصول موجود هستند که برای راه اندازی گلخانه کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند و شامل موارد زیر می‌شوند:

هلنا

هلنا جزو یکی از مدل‌های جدید بیودینامیک به حساب می‌آید که میوه‌هایی صاف و بلند و با رنگ سبز تولید می‌کند. میوه‌های این نمونه خیار طعم بسیار خوبی نیز دارند. این میوه در حقیقت یک مدل خیار بکر محسوب می‌شود. بدین صورت که هر گل فقط یک میوه تولید می‌کند.

دومینیکا

خیار دومینیکا که زیاد برای گلخانه خیار مورد استفاده قرار نمی‌گیرد، یک نمونه ماده و گل‌دار است که معمولا هیچ نوع ماده تلخی همانند خیار‌هایی که تا به حال مورد استفاده قرار داده‌اید، تولید نمی‌کند و علاوه بر آن، در مقابل بیماری‌هایی همچون سفیدک پودری مقاومت بالایی دارد. میوه‌های این نمونه خیار به صورت کلی حدود ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر طول دارند و هریک از آن‌ها برای تهیه یک وعده کامل سالاد، مناسب هستند.

ایفل

ایفل جزو یکی دیگر از انواع واریته‌های خیار که قابل کشت در گلخانه هستند، به حساب می‌آید. ایفل یک گونه قوی است و میوه‌های آن تا ۳۵ سانتی متر نیز بلند می‌شوند.

Conquerer

این نوع خیار، از ارقام قدیمی گلخانه به حساب می‌آید که نسبت به دیگر نوع خیارها می‌تواند دمای کمتری را تحمل کند و این جزو یکی از نکات مثبت برای گلخانه‌هایی محسوب می‌شود که در نقاط سرد قرار دارند و یا وسایل گرمایشی کمتری دارند. این مدل واریته خیار، میوه‌های معطر، نسبتا بزرگ، سبز رنگ و متوسط را تولید می‌کند.

دوره‌های رشد برای کشت خیار در گلخانه

کشت خیار بسته به نوع ساختار کشت اقلیمی آن منطقه که گلخانه در آن قرار دارد، در طی دوره‌های مختلف انجام می‌شود. برای کشت خیار گلخانه‌ای، نوع ساختار گلخانه و اینکه کدامیک از انواع کشت گلخانه‌ای را می‌خواهید انتخاب کنید نیز حائز اهمیت است. دوره‌های رشد این گیاه ( خیار) با توجه به فاکتورهایی که ذکر شد، می‌توانند در بهار، پاییز، اواخر پاییز، کشت تک محصولی، اوایل بهار و یا تابستان نیز باشند.

دمای مورد نیاز برای رشد خیار در گلخانه چقدر است؟

مانند بسیاری از سبزیجات گلخانه‌ای از جمله گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل، دمای هوا مهم‌ترین فاکتور حیاتی برای گلخانه خیار به حساب می‌آید. دما تا حدود زیادی بر روی تشکیل گل، رشد رویشی و رشد میوه تاثیر می‌گذارد. خیار، گیاهی علاقمند به گرما است، بنابراین بایستی دقت زیادی به دمای گلخانه داشته باشید.

به طور کلی، خیار در دمای ۵/۰ تا ۵ درجه سانتی گراد به دمای سرد می‌رسد و در دمای ۲- درجه سانتی گراد به طور کلی یخ می‌زند. هرچند که جوانه زنی بذر خیار از دمای ۱۲ درجه سانتی گراد شروع می‌شود، اما جهت جوانه زنی بهینه، دمای ۲۷ درجه سانتی گراد لازم است. البته، دما نباید بسیار زیاد شود؛ زیرا دمای فراتر از ۳۰ درجه سانتی گراد موجب تاثیرات منفی بر روی جوانه زنی می‌شود.

در جدول زیر، دمای ایده آل برای کاشت خیار در گلخانه خود را مشاهده می‌کنید:

دوره رشد        شب ( درجه سانتی گراد)          روز ( درجه سانتی گراد)

    جوانه زنی        27      27

    دوره نهال_ کاشت        19      21

    کاشت_ برداشت          19      21

    دوره برداشت    16      19

    نورپردازی برای گلخانه خیار چگونه انجام می‌شود؟

    ایجاد نور و روشنایی مناسب جزو یکی دیگر از فاکتورهای مهم در اصول ایجاد گلخانه خیار است. نور لازم برای خیار 15000 لوکس و میزان نور لازم در طول شبانه روز حدودا 14 ساعت است. همانطور که در تمامی محصولات گلخانه‌ای این قانون وجود دارد، در پرورش خیار نیز بایستی به این مورد توجه شود. زمانی که نور کم است بایستی دما را نیز کمتر کنید و در زمانی که نور زیاد است باید دما را نیز افزایش دهید.

    چگونه خاک گلخانه خیار را قبل از کاشت آماده کنیم؟

    برای آماده کردن خاک جهت پرورش در گلخانه‌ لازم است تا به مواردی چون آبیاری، ویژگی‌های خاک و روش‌های کشت دقت و توجه داشته باشید. برای اینکه ریشه محصول شما به آسانی رشد کند، لازم است تا خاک تهویه مناسبی داشته باشد؛ بنابراین لازم است تا خاک را در زمانی که در حالت آمادگی قرار دارد، پردازش کنید. این بدان معنا است که در صورت نیاز در ابتدا خاک را آبیاری کنید و زمانی که خاک به حالت مناسب رسید، فورا آن را شخم بزنید تا بتوانید یک تهویه مناسب ایجاد کنید.

    جدا از این مورد، لازم است از حذف شدن بقایای گیاهی و خرد شدن کلوخه‌ها اطمینان حاصل کنید. بدین ترتیب، خاک آمادگی لازم برای کشت را به دست می‌آورد و می‌توانید به راحتی گیاهان را آبیاری نمایید و در ادامه محصول با کیفیت‌تری را برداشت کنید.

    خاک مورد نیاز خیارهای کشت شده در گلخانه چه نوع خاکی است؟

    برای گلخانه خیار لازم است تا از خاک‌های دانه درشت با زهکشی مناسب، گرم و دارای تهویه خوب استفاده شود. اگر خاک سرشار از مواد مغذی باشد، فواید بسیار خوبی را برای خیار شما به وجود خواهد آورد. خیار بیشتر خاک‌های خنثی و قلیایی را دوست دارد. PH خاک برای گلخانه خیار بایستی بین 6 تا 8 باشد.

    نحوه کاشت نهال خیار گلخانه‌ای

    اگر قصد دارید که نهال‌ها را خودتان بکارید و نمی‌خواهید که نهال بخرید، می‌توانید جایگزین‌های مختلفی را جهت پرورش نهال مورد استفاده قرار دهید. یا این وضعیت، ظرفیت بالا جهت نگهداری آب و محیط و همچنین هوا، دو مورد از ویژگی‌های مهم در به دست اوردن نهال خیار به حساب می‌آیند.

    برای این کار پیشنهاد می‌شود فقط از مخلوط‌های پیت و یا خاک‌های پیت مانند (پیت + پرلیت) استفاده کنید. در تهیه مخلوط نهال کود دامی، خاک و ماسه را به صورت صحیح تهیه کنید. در این پروسه، مخلوط را ضد عفونی کنید و با تهیه مخلوط شروع به کاشت بذر نمایید. از ۱۲ بهمن تا ۹ اسفند می‌توانید تمامی بذرها را در یک بستر مناسب بکارید تا بتوانید نهال‌هایی سالم داشته باشید

    در نظر داشته باشید که خیارها، به جابجایی حساس هستند. برای تقویت گیاهان و به دست آوردن نهال‌های باکیفیت‌تر می‌توانید ۲ یا ۳ دانه بیشتر از بذر موردنظر را در هر کاشت بیندازید. عمق کاشت بذر بایستی حدود ۱ سانتی متر باشد؛ زیرا اگر عمق بذر کاشت‌ها بیشتر باشد، ممکن است که بذرها پوسیده شوند و یا اگر محیط بهینه‌سازی نشده باشد، برگ‌های جوانه زده توانایی این را ندارند که از سطح خاک بلندتر شوند و احتمال اینکه ریشه‌ها بشکنند نیز وجود دارد.

    با کاشت سطحی بذر نیز ممکن است که پوسته بذر روی برگ‌هایی که جوانه زده‌اند، باقی بماند و برگ‌های خیار دچار آسیب شوند. در نظر داشته باشید برگ‌هایی که تازه جوانه زده‌اند تا هنگامی که اولین برگ واقعی به وجود آید، گیاه را تغذیه می‌کنند و به همین دلیل اهمیت بسیار زیادی دارند.

    نحوه آماده سازی گلخانه خیار برای کاشت

    اگر می‌خواهید که برای گلخانه خیار از گلخانه‌ای استفاده کنید که قبلا در آن سبزیجات دیگری پرورش داده شده‌اند، بایستی محیط گلخانه را عاری از هرگونه ضایعات محصول قبلی کنید و آن را به صورت کلی پاکسازی نمایید. همچنین آن محیط باید به صورت کلی شسته شود؛ زیرا خیار به شوری حساسیت بسیار بالایی دارد. علاوه بر آن، باید خاک را به صورت عمیق شخم بزنید و اگر کلوخه‌ای ایجاد شد آن را به طور کامل بشکنید.

    برای بهبود فیزیکی و شیمیایی خاک و افزایش سطح مواد آلی، باید به اندازه کافی کود دامی سوخته به خاک اضافه شود. همچنین خاک بایستی از نظر فاکتورهایی بیماری که از دوره کشت قبلی، موجب آلودگی شده‌اند ضدعفونی شود تا محصول شما دچار آسیب نشود. امروزه با توجه به مضرات گندزدایی شیمایی برای سلامت محیط زیست و انسان، برخی از انواع مواد شیمایی جهت ضدعفونی ممنوع شده‌اند.

    امروزه استفاده از انرژی خورشیدی، بهترین و موثرترین راه برای ضدعفونی کردن خاک جهت کشت گلخانه‌ای خیار به حساب می‌آید. سولاریزاسیون به پروسه گرم کردن خاک در ماه‌های تیر تا شهریور گفته می‌شود، هنگامی که تابش خورشیدی در فصل تابستان به بالاترین حد ممکن می‌رسد. در این مواقع می‌توانید برای ضدعفونی کردن خاک پس از شخم زدن، آن را با استفاده از یک پوشش پلی اتیلن نازک و شفاف بپوشانید و تمامی دهانه‌ها و راه‌های تهویه هوا را ببندید. این وضعیت را بایستی حدود ۴۵ الی ۶۰ روز در گلخانه ادامه دهید که در پی این فعالیت، دمای خاک بالا می‌رود و آفات و بیماری‌ها از بین خواهند رفت.

    البته بعد از انجام این فعالیت‌ها بایستی جهت اطمینان پیدا کردن از مناسب بودن خاک، آنالیز خاک را انجام دهید. در نظر داشته باشید که سطح پتاسیم نیز در پرورش خیار بسیار حائز اهمیت است. پتاسیم بر روی کیفیت میوه و همچنین مقاومت آن در برابر آفات و بیماری‌ها تاثیر گذار است.

    سایر نکات مهم برای راه اندازی گلخانه خیار

    در پرورش خیار در گلخانه، اگر کاشت بر روی خاکریزهای از قبل آماده‌سازی شده در ارتفاع حدود ۱۵ الی ۲۰ سانتی متری از سطح زمین انجام شود، گیاه رشد بهتری خواهد داشت. با توجه به این که خاک گلخانه نسبت به کاشت، در بیرون بیشتر گرم شده و خاکی که در ریشه گیاه قرار دارد کمتر له می‌شود و پروسه زهکشی آب اضافی راحت‌تر خواهد شد.

    از این رو، خاک گلخانه خیار یک ساختار خوب و مطبوع پیدا می‌کند. دقت کنید که زمان کاشت خیار در گلخانه، بایستی ردیف گیاهان خود را در جهت شمال به جنوب تعیین کنید تا گیاهان بتوانند نور بهتری را دریافت کنند. می‌توانید کاشت‌ها را به صورت تک و یا دو ردیفی انجام دهید.

    یکی از نکات مهم در زمان کاشت این است که خاک گلخانه رطوبت کافی داشته باشد و همچنین بذر از حد قابل کشت بیشتر کاشته شود تا اگر زمانی برخی از بذرها خراب شدند، تاثیر منفی بر روی حجم محصولات وارد نشود.

    ملات نهال نیز بایستی کمی از سطح خاک بالاتر باشد و آبی که بعدها به آن داده می‌شود نباید به سطح ریشه برسد. این مورد در مواقع سرد سال، حائز اهمیت‌تر است. در روزهای گرم سال نیز بایستی در عصر انجام گیرد تا سازگاری نهال‌ها با گلخانه آسان‌تر شود.

    چگونه گیاه خیار را آویزان کنیم؟

    معمولا حدود یک هفته بعد از کاشت، زالوهایی که روی ساقه قرار دارند شروع به رشد کردن و جستجوی مکانی جهت در آغوش گرفتن می‌کنند‌. در این وضعیت گیاه شروع به ریشه زدن در خاک می‌کند. از این بعد بایستی مراحلی که در زیر ذکر می‌کنیم را برای گلخانه خیار خود دنبال کنید.

    1. برگ‌های ریز که جوانه زده‌اند را بایستی از روی گیاه بردارید؛ چون در این زمان برگ‌های واقعی گیاه بیرون می‌آیند و کار برگ‌های ریز جوانه‌ای تمام می‌شود. در صورتی که آن‌ها را جدا نکنید، با مرور زمان خشک می‌شوند و ممکن است موجب بیماری شوند.
    2. بعد از این پروسه، با آویزان کردن گیاهان می‌توانید کار را شروع کنید. به طور معمول برای آویزان کردن گیاهان از طناب‌های نایلونی و نخ‌های پنبه‌ای استفاده می‌شود. در نظر داشته باشید که تنه گیاه خیار بسیار شکننده است پس بایستی در این مورد توجه بالایی داشته باشید.
    3. برای آویزان کردن بوته‌های خیار، یک طناب ضخیم در ارتفاع ۱۰-۱۵ سانتی متری در ردیف بوته‌ها از زمین کشیده می‌شود. برای هریک از گیاهان یک طناب آویز ما بین این سیم و سیم آویزان وصل می‌شود و با پیچاندن آن روی این طناب، گیاهان را کشت می‌کنند.

    چگونه خیارهای کشت شده در گلخانه خیار را هرس کنیم؟

    همانطور که می‌دانید هرس جزو یکی از موارد ضروری در کشت گلخانه‌ای است. هرس‌ها با توجه به نوع واریته‌ها به صورت متفاوتی انجام می‌شوند. در هر دو مدل گیاه، شاخه‌های کرسی در مکان نشستن برگ‌ها در محل گره‌ها، بایستی در ۳۰ الی ۳۵ سانتی متر اول خاک تمیز شوند. تمیز کردن شاخه‌ها به منظور رشد خوب و مقوی گیاه صورت می‌گیرد. در صورت وجود شاخه‌های اضافی، گل‌هایی که تولید شده‌اند بایستی حذف شوند.

    در واریته‌های تک محصولی، شاخه‌ها با توجه به میزان قدرت رشد گیاه از روی سطح نشیمنگاه دوم و یا سوم هرس می‌شوند. اگر هرس در زمان لازم انجام نشود، برگ‌ها پس از مدتی دچار زردی می‌شوند. در صورت بزرگ شدن بیش از حد، بایستی تمیز شوند تا مواد مغذی زیادی برای هر گیاه مصرف نشود.

    اصول و نحوه کوددهی در گلخانه خیار

    کوددهی مناسب جزو یکی دیگر از اصول راه اندازی گلخانه خیار است که بایستی به آن دقت داشته باشید. خیار جزو گیاهانی است که آب و کوددهی مناسب را دوست دارد. بنابراین لازم است تا قبل از کاشت، کود حیوانی را به گلخانه خیار خود اضافه کنید. گیاه خیار به خاک یا مواد آلی بالا احتیاج دارد و خوشبختانه کود حیوانی این میزان ماده آلی را فراهم می‌کند. پس از کاشت، به گیاه آب فراوان بدهید. اگر هوا بسیار گرم باشد، باید هر روز آبیاری انجام دهید تا خاک خشک نشود.

    کوددهی اول را با استفاده از کوددهایی که دارای فسفر هستند در ۷ الی ۱۰ روز پس از اولین آب دهی انجام دهید. علاوه بر کود، بایستی هیومیک و عناصر کمیاب موردنیاز خیار گلخانه‌ای را نیز اضافه کنید. در نتیجه، گیاه به آسانی به مواد غذایی می‌رسد و سطح شوری خاک نیز کمتر می‌شود.

    ترکیب پتاسیم و کلسیم در زمان تشکیل و تولید میوه آغاز می‌شود. با توجه به اینکه خیار یک گیاه مولد است سطح پتاسیم بیشتری را مصرف می‌کند. اگر گیاه خیار کمبود پتاسیم داشته باشد، میوه‌ها حالتی به نام ذوزنقه ایجاد می‌کنند که در این حالت، طعم و کیفیت میوه کاهش پیدا می‌کند.

     

    گرده‌افشانی خیارهای گلخانه‌ای

    گرده افشانی خیار در گلخانه در دو نوع طبیعی و مصنوعی صورت می‌گیرد. اگرچه دائما نمی‌توان گرده افشانی را با استفاده از حشرات طبیعی انجام داد، اما می‌توانید شرایط خوبی را جهت انجام این کار فراهم کنید. در تابستان، می‌توانید گرده افشانی را توسط نسیم تشکیل شده از سیستم تهویه انجام دهید.

     نحوه آبیاری گلخانه خیار چگونه است؟

    خیار نیازمند آب زیادی است. این محصول در دما و نور بالا، در هر متر مربع حدود ۵/۲ الی ۴ لیتر آب مصرف می‌کند. این گیاه با وجود اینکه آب فراوان دوست دارد، اما ساختار ریشه بسیار ظریف و کوچکی به عمق ۱۰ الی ۳۰ سانتی متر و عرض ۲۰ الی ۵۰ سانتی متر در شرایط گلخانه‌ای دارد.

    خیار به دلیل ریشه کوچکی که دارد، نمی‌تواند از آبیاری که داده می‌شود، بیشتر از یک بار بهره‌مند شود؛ بنابراین باید از آب کمتری با تکرار و به صورت منظم استفاده کنید. سیستم آبیاری قطره‌ای بهترین نوع آبیاری برای گلخانه خیار است. آبیاری بایستی به صورت مرتب در طول روز انجام شود. خیار نسبت به نمک حساسیت بالایی دارد، از این رو بهتر است میزان نمک آبی که برای آبیاری مورد استفاده قرار می‌گیرد بررسی شود.

    زمان برداشت اولین محصول از گلخانه خیار چه موقع است؟

    پس از رعایت اصول ذکر شده و زحمات زیادی که جهت تولید این محصول کشیده‌اید نوبت به برداشت محصول می‌رسد. هرچند که زمان برداشت خیار بسته به نوع خیار متفاوت است، اما به طور معمول خیارها زمانی که به طول ۱۰ الی ۳۰ سانتی متر برسند، برداشته می‌شوند.

    اگر میوه‌ها را به موقع برداشت نکنید، دچار پوست سفت و زرد می‌شوند و قسمت بالایی آن‌ها نیز ترک می‌خورد و نمی‌توانید دیگر آن‌ها را در بازار عرضه کنید.

    برداشت میوه از طریق قیچی، چاقوی تیز و یا پاره کردن ساقه انجام می‌شود. میوه را نباید پایین بکشید و آن را بچینید؛ زیرا گیاه دچار آسیب شده و میوه بدون ساقه شکسته می‌شود و همچنین ته میوه پاره و کیفیت آن کاهش پیدا می‌کند. همچنین، برداشت این میوه باید صبح زود قبل از اینکه هوا گرم شود صورت بگیرد. خیارها بایستی در کنار میوه‌هایی همچون سیب و گوجه فرنگی که اتیلن ترشح می‌کنند نگهداری نشوند، زیرا در غیر این صورت ماندگاری خیارها کاهش می‌یابد.

    سخن پایانی

    خیار را می‌توان از بهترین و سومندترین گیاهان برای کشت گلخانه‌ای دانست که در تمامی گلخانه‌های کوچک و بزرگ محصولی خوب به حساب می‌آید و همیشه دارای خریداران زیادی است. ما در این مقاله سعی کردیم تا اطلاعات لازم درمورد اصول راه اندازی و ایجاد گلخانه خیار را در اختیار شما قرار دهیم. اما اگر در این زمینه تجربه‌ای ندارید، بایستی اطلاعات بیشتری را کسب کنید.

    سوالات متداول

    1- خیار گلخانه‌ای باید چقدر طول داشته باشد؟

    طول این میوه بایستی بین ۵ الی ۱۰ سانتی متر باشد.

    2- واریته برای کشت گلخانه‌ای خیار چیست؟

    نوع بادامی (۸-۱۰ سانتی‌متر)، نوع کوتاه (۱۵-۲۰ سانتی‌متر)، نوع بلند یا لانگا (۲۵-۴۰ سانتی‌متر)

    3- دمای لازم برای رشد خیار در گلخانه چه میزان است؟

    دما تاثیر زیادی بر روی تشکیل گل، کیفیت و رشد رویشی گیاه دارد. خیار گیاهی است که گرما را دوست دارد. خیار در دمای بین ۵/۰ تا ۵ درجه سانتی گراد سرد می‌شود و در دمای ۲- درجه سانتی گراد دچار یخ زدگی می‌شود. جوانه زنی بذر این گیاه در دمای ۱۲ درجه سانتی گراد آغاز می‌شود، اما دما جهت جوانه زنی بهینه باید۲۷ درجه باشد. البته دما بایستی بیش از حد افزایش پیدا نکند زیرا دمای بالای ۳۰ درجه سانتی گراد سبب ایجاد تاثیرات منفی بر روی جوانه زنی می‌شود.

    4- نورپردازی برای گلخانه خیار چگونه صورت می‌گیرد؟

    نور کافی و بهینه برای خیار حدود ۱۵۰۰۰ لوکس و میزان نیاز نوری در طول شبانه روز به طور معمول ۱۴ ساعت است.

    5- خاک موردنیاز خیارهای کشت شده در گلخانه چه نوع خاکی است؟

    گیاه خیار به خاک‌های کم قلیایی و خنثی نیاز دارد. PH خاک برای گلخانه خیار بایستی بین ۶ تا ۸ باشد.

    6- سولاریزاسیون خاک گلخانه خیار به چه معنا است؟

    پروسه گرم کردن خاک در طی ماه‌های تیر تا شهریور را سولاریزاسیون می‌گویند، به عبارتی دیگر تابش خورشیدی در فصل تابستان به بیش از حد ممکن می‌رسد. در این مواقع می‌توانید برای ضدعفونی کردن خاک پس از شخم زدن آن را با استفاده از یک پوشش پلی اتیلن تمیز و شفاف بپوشانید و تمامی دهانه‌های تهویه هوا را نیز ببندید. این وضعیت را بایستی حدود ۴۵ تا ۶۰ روز در گلخانه ادامه دهید که در نتیجه دمای خاک بالا می‌رود و بیماری‌ها و آفات از بین می‌روند.

    7- بهترین نوع کود برای خیار گلخانه‌ای چیست؟

    کوددهی اولیه بایستی با کودهایی که دارای فسفر هستند در ۷ الی ۱۰ روز پس از اولین آب دهی انجام شود. علاوه بر این کود، بایستی عناصر کمیاب و اسید هیومیک خیار را نیز اضافه کنید. از این رو، گیاه به آسانی به مواد غذایی می‌رسد و سطح شوری خاک نیز کاهش می‌یابد. ترکیب پتاسیم و کلسیم در زمان شروع تشکیل میوه آغاز می‌شود.

    داخل اینیستاگرام ما حتما عضو شو تا به همین زودی بهت نحوه ساخت دستگاه هیدروپونیک رو یاد بدیم

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *