پرورش کاهو به روش هیدروپونیک در منزل یا گلخانه

پرورش کاهو به روش هیدروپونیک در منزل یا گلخانه

پرورش کاهو به شیوه هیدروپونیک: برای کشت هیدروپونیک، کاهو یکی از بهترین سبزیجات به شمار می رود. شما با روش هیدروپونیک می توانید این گیاه را به شکل انبوه در گلخانه یا منزل خود تولید کنید. با کشت هیدروپونیک کاهو، نیاز شما به خاک به صفر می رسد و با کشت عمودی آن در اماکن کوچک، در هر متر مربع می توانید تقریبا 200 برابر کشت سنتی کاهو برداشت کنید. همچنین در این روش به دلیل عدم استفاده از خاک، با بیماری های خاکزاد و علف های هرز روبه رو نمی شوید.

انواع مختلف کاهو نظیر فرانسوی، لولو روزا، سالادی و غیره به روش هیدروپونیک چه در گلخانه چه در منزل قابل کشت هستند. در مطالب قبلی قبلا  روش های راه اندازی گلخانه هیدروپونیک، نحوه عملکرد و مزایای این سیستم را توضیح داده بودیم. در این مطلب قصد داریم نحوه کاشت کاهو به روش هیدروپونیک را خدمت شما شرح دهیم.

برای کشت هیدروپونیک می توانید ارقام مختلف کاهو را انتخاب کنید، ولی نوع کاهو را باید با توجه به زمان،  نیاز و مکان مورد نظر انتخاب کنید. یکی از پر مصرف ترین انواع کاهو در ایران، کاشت هیدروپونیک کاهوی رومانی است که نسبت به سایر انواع کاهوها برای رشد، نیاز به زمان بیشتری دارد.

سیستم مناسب برای آبیاری کاهو

برای کشت بدون خاک کاهو می ‌توانید از روش های متنوع کشت نظیر NFT، آنروپونیک، سیستم آبیاری قطره ای، جزر و مد و غیره استفاده کنید. ولی  موثرترین و ساده ترین روش برای سیستم هایی است که در آن گیاه در بالای آب شناور می ماند و ریشه ها مواد را از محلول غذایی  جذب می کنند.

شما می توانید با استفاده از یک لوله پلیکا در منزل خود، یک بستر کشت هیدروپونیک به صورت ستونی ایجاد کنید. شما در هر مترمربع می ‌توانید 4 عدد از این لوله پلیکای یک و نیم متری (سایز 110) قرار دهید. شما حتی می توانید روی هر لوله نیز 50 عدد بوته بکارید و محل قرارگیری هر بوته را به صورت مارپیچی روی لوله مشخص کنید.

برای کاشت بذر کاهو ابتدا به گلدان های نت پات نیاز دارید؛ چرا که ساختار آن ها برای رشد و ریشه دوانی بوته بسیار مناسب است. از کوکوپیت و یا بسترهای دیگر کشت از قبیل ورمیکولیت، پشم سنگ، تراشه های کاج و غیره نیز می توان برای رشد بذر کاهو در داخل آن مورد استفاده قرار داد.

تهیه مخزن برای نگهداری محلول غذایی

برای نگهداری و تهیه محلول غذایی به مخزن پلاستیکی نیاز دارید. استفاده از مخازن آهنی و یا گلدان آهنی برای ذخیره محلول غذایی و آبیاری مناسب نیست؛ زیرا مواد شیمیایی داخل محلول با فلزات وارد واکنش می شوند. در گلخانه ها برای انتقال آب غنی از مواد معدنی به ریشه ها، نصب پمپ لازم است.

معمولا بسترهای آماده برای کشت هیدروپونیک به بازار نیز عرضه می شوند که می ‌توانید با توجه به فاصله استاندارد بین بوته ها و نوع گیاه، یکی از مناسب ترین آن ‌ها را انتخاب نمایید. در کشت هیدروپونیک سیستم آبیاری به صورت زمانی تنظیم می شود، البته به صورت دستی نیز می توانید در ساعات مشخص ریشه ها را با محلول غذایی آبیاری کنید.

آماده سازی سیستم شناور برای کشت کاهو

برای اینکه ریشه ها در آب شناور شوند و بوته ها روی آب قرار بگیرند، شما می توانید روی بستر دریچه های هم اندازه و کوچک با قطر گلدان های نت پات ایجاد کنید. همچنین می توانید با استفاده از یک پمپ آکواریوم، حباب آب ایجاد کرده و از خنثی شدن و خفگی ریشه ها جلوگیری کنید.

کود مناسب برای رشد هیدروپونیک کاهو

کاهو گیاهی است که به سطح بالایی از مواد معدنی چون کلسیم، پتاسیم و منیزیم نیاز دارد. شما می توانید کود مناسب برای تهیه محلول غذایی لازم برای رشد هیدروپونیک کاهو را از فروشگاه های باغبانی معتبر و با مشورت مهندسین کشاورزی تهیه کنید. توجه داشته باشید که برخی از انواع کاهوها به نیتروژن بالا حساس هستند و باید درصد مواد مغذی با نوع کاهویی که کشت می شود، متناسب باشند.

شما می توانید از گلخانه هایی که کار تولید نشاء را انجام می دهند، نشاء آماده کاهو را تهیه  نمایید. یا می توانید بذر کاهو را در سینی کاشت نشاء و در یک مکان مناسب بکارید و پس از جوانه زدن، نشاء را داخل گلدان های نت پت یا  بستر اصلی کشت منتقل کنید.

شرایط جوانه زنی بذر کاهو

لازم است سینی نشاء را هر روز آبیاری کنید. بذر کاهو برای جوانه زنی به مکانی روشن نیاز دارد که دمای آن محیط باید بین 19 الی 26 درجه سانتیگراد باشد. گرمای لازم برای نشاء کاهو باید توسط هیترهایی که بخار سمی تولید نمی کند، ایجاد شود. به همین دلیل بهتر است از بخاری هایی مانند هیترهای برقی یا هیتر گلخانه ای یا گرمایش مرکزی با آب گرم استفاده کنید. برای مشاهده انواع این سیستم های گرمایشی می توانید به صفحه خرید هیتر مراجعه نمایید.

زمانی که ارتفاع جوانه کاهو به 5 سانتی متر برسد و دارای 4 یا 5 برگ نیز باشد، می توانید نسبت به انتقال نشاء ها به بستر اصلی اقدام کنید. برای انتقال جوانه ها به گلدان، سعی کنید این کار را با احتیاط کامل و بدون لرزش انجام دهید.

 پس از انتقال، جوانه کاهو به نوردهی اولیه احتیاج دارد و  بهتر است 10 الی 14 ساعت زیر نور لامپ رشد قرار بگیرند. شما می ‌توانید برای نور دهی اولیه جوانه ها، از نور طبیعی استفاده کنید. اما توجه داشته باشید کاهو به نور زیادی نیاز ندارد.

شرایط دمایی مناسب برای رشد هیدروپونیک کاهو

اساسا کاهو جزو آن دسته از محصولاتی است که در دمای خنک می تواند رشد خوبی داشته باشد. اما در دمای پایین تر از 13 درجه نیز رشد این گیاه کندتر می شود. دماهای خیلی گرم نیز باعث می شود طعم کاهو تلخ شود و همچنین باعث تاب خوردن برگ های آن نیز شود. مناسب ترین دمای محیط کشت کاهو می تواند حداکثر تا 24 درجه گرم باشد. در فصل تابستان با استفاده از سایبان، شید و تهویه باید دمای محیط کشت را خنک نگه دارید. در طول شب نیز که دمای هوا کاهش پیدا می کند، با روشن کردن هیتر می توانید گرمای مورد نیاز برای رشد کاهو را تامین کنید.

قبل از آبیاری باید PH محلول غذایی مورد بررسی قرار گیرد. PH بین 5.5 الی 5.6 مناسب ترین ph  برای جذب مواد مغذی توسط گیاه کاهو است. از دستگاه های مخصوص و یا کاغذ تنظیم ph می توانید برای تنظیم و سنجش PH استفاده کنید. پیشنهاد می کنیم نسبت به تهیه مواد لازم برای بازی کردن یا اسیدی کردن محلول نیز اقدام نمایید تا اگر PH محلول تنظیم نباشد از آن ها استفاده کنید.

کاشت هیدروپونیک کاهو نیز مانند دیگر گیاهان به تهویه هوا نیازدارد تا گیاه بتواند کربن دی اکسید مورد نیاز خود را تأمین نماید. اگر می خواهید کاهو را در منزل خود و در یک فضای بسته و محصور بکارید، حتما دریچه ای برای تهویه هوا داشته باشید. همچنین برای گردش بهتر هوا در بین بوته ها می توانید یک فن کوچک نصب کنید.

زمان برداشت کاهو

حدود 40 روز بعد، کاهو به طور کامل رشد می کند و برگ های آن را می توانید مصرف کنید. برای چیدن برگ های کاهو می توانید هر روز از یک‌ سمت آن شروع کنید. همچنین وقتی که کاهو به طور کامل رشد کرد، باید گیاه را ریشه کن کنید و آن را در یک محیط سرد و خنک ذخیره نمایید. با این روش می توانید کاهو را تا یک ماه تازه نگه دارید.

در این مطلب ما به طور مختصر نحوه کاشت هیدروپونیک کاهو را خدمت شما مخاطبان گرامی شرح دادیم.. در صفحه قیمت رطوبت ساز می توانید با انواع رطوبت سازها و نحوه خرید آن ها آشنا شوید. رطوبت سازهای التراسونیک، بهترین دستگاه تولید رطوبت در گلخانه است.

داخل اینیستاگرام ما حتما عضو شو تا به همین زودی بهت نحوه ساخت دستگاه هیدروپونیک رو یاد بدیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *