آموزش کشت هیدروپونیک در منزل از 0 تا 100

آموزش کشت هیدروپونیک در منزل از 0 تا 100

کشت هیدروپونیک در منزل

 یکی از بهترین روش های کاشت گیاهان و سبزیجات متعدد درخانه، کشت هیدروپونیک  است. چرا که در این روش احتیاجی به خاک ندارید و با ترکیب  آب و مواد مغذی می توانید به راحتی گیاه مورد نظر خود را کشت کنید. با این روش می توانید حدود ۲۵ نوع گیاه را در خانه خود بکارید. در این نوع کشت، رشد گیاه سریع تر از رشد آن در خاک و محیط بیرونی است، در ضمن توجه داشته باشید که با کشت هیدروپونیک، می توانید این گیاهان را در تمام طول سال در خانه خود داشته باشید، البته بعضی از آن ها خوراکی نیز هستند

 کسانی که در آپارتمان ها زندگی می کنند و فضای کافی برای کشت و یا حتی گلخانه ندارند، بهترین گزینه برای آن ها استفاده از کشت هیدروپونیک در منزل است. البته این روش از مزایای فراوانی برخوردار است که در این مقاله سعی کردیم هر یک را جداگانه توضیح دهیم. پس برای کسب اطلاعات بیشتر، ما را تا انتها همراهی کنید.

کشت هیدروپونیک در منزل برای چه گیاهانی مناسب می باشد ؟

در نظر داشته باشید که کشت هیدروپونیک خانگی فقط به پرورش یک نوع گیاه محدود نمی شود، بلکه از این روش برای رویش گیاهان زیادی نیز استفاده می کنند. انواع سبزیجات و گیاهان را می توان با استفاده از کشت هیدروپونیک پرورش داد. یکی از مزایا این روش این است در این روش پرورش گیاهان به محیط گلخانه ای محدود نمی‌ شوند. بلکه می توانید به آسانی گیاهان را  با روش کشت هیدروپونیک در منزل خود کشت کنید. انواع گیاهانی که با این روش می توانند در خانه کاشته شوند عبارتند از :

  • کلم پیچ
  • کاهو
  •  کرفس
  • خیار
  • فلفل
  • اسفناج
  • تربچه
  • لوبیا
  • زعفران
  • گوجه
  • و…

در واقع شما با استفاده از کشت هیدروپونیک در خانه خود،  می توانید انواع گیاهان مورد نیاز و پرمصرف را تولید کنید. حتی شاید فرصت این را داشته باشید که به پرورش حرفه ای آن نیز بپردازید و یا به بازار کار آن وارد شوید. البته شما می‌ توانید با کشت هیدروپونیک خانگی درآمدی نیز کسب کنید؛ چرا که این کشت  چند برابر به شما محصول می دهد.

بهتر است برای کشت هیدروپونیک در خانه از چه گیاهانی استفاده کنیم ؟

از میان انواع کشت هیدروپونیک که در مقاله ای جداگانه به توضیح آن ها پرداختیم، بعضی از آن ها را می توانید در منزل نیز پیاده سازی کنید؛ چون در این روش به هزینه زیاد و فضای بیشتری نیاز ندارید و محصول بیشتری نیز خواهید داشت. اگر فرد مبتدی و تازه کار هستید و قصد دارید گیاهی را با روش کشت هیدروپونیک کاشت کنید، توصیه می کنیم که با گیاهانی چون اسفناج، کاهو، چغندر، ریحان، کلم پیچ، پونه کوهی، گشنیز، نعناع و جعفری کشت خود را شروع کنید.

توجه داشته باشید که استفاده و ترکیب مناسب از نور رشد گیاه می تواند بهره وری کشت هیدروپونیک خانگی شما را بیشتر کند.

بهترین روش های کشت هیدروپونیک در منزل + آموزش کامل

به این نکته توجه داشته باشید، هرچند که کشت هیدروپونیک را یک کشت خانگی معرفی کرده ایم اما در این نوع کشت نیز به انواع تجهیزاتی نیاز داریم. برای کشت هیدروپونیک می توانید از سیستم های زیادی کمک بگیرید که بعضی  از آن ها به سیستم های کشت هیدروپونیک در منزل معروف هستند. برای ساخت گلخانه هیدروپونیک از میان سیستم های گوناگون هیدروپونیک منزل، موارد زیر گزینه مناسبی برای کشت هستند:

1-سیستم ویک (The Wick System)

سیستم ویک، یکی از ساده ترین انواع سیستم هیدروپونیک است‌؛ چرا که هیچ قطعه خاص و پیچیده و یا بخش الکتریکی مخصوص به خود را ندارد. این روش مناسب گیاهانی مانند کاهو و گوجه فرنگی نیست؛ چرا که به  آب و مواد غذایی بیشتری نیاز دارند. در حالی که در‌ این سیستم کشت هیدروپونیک در منزل، مواد مورد نیاز گیاه با سرعت کمتری در اختیار آن قرار می گیرد. برای کاشت میکروگرین ها، گیاهان دارویی و فلفل از سیستم ویک استفاده کنید.

مواد و تجهیزات مورد نیاز

 برای انجام این کار به تجهیزاتی نظیر دریل، پیچ گوشتی و یا لامپ رشد گیاه احتیاج دارید. نهال گیاه، آب، کود هیدروپونیک به شکل های جامد و یا مایع، طناب نخی یا نایلونی، سطل هیدروپونیک، محیط کشت، نهال گیاه و سینی ویژه‌ ای برای رشد، از موراد مورد نیاز برای ساخت این سیستم هستند. زمان مورد نیاز برای این کار حدود 30 دقیقه است.

نحوه ساخت گلخانه هیدروپونیک ویک در خانه

سطل هیدروپونیک را با آب و مواد مغذی  پر کنید و پایین سینی کشت قرار دهید تا گیاه و محیط کشت رشد را نگه دارد. طناب های درون سطل  و زیر سینی  را به زیر سینی متصل کنید. می توانید از دریل برای سوراخ کردن سینی استفاده کنید. آب و مواد مغذی با کمک این طناب ها به محیط کشت داخل سینی می رسند و به این طریق ریشه های گیاه آن ها را تغذیه می کنند. برای اینکه محیط کشت هیدروپونیک در منزل زود خشک نشود، از محیط‌ های ورمیکولیت و یا پریلیت استفاده کنید.

اگر به میزان کافی نور خورشید در دسترس باشد دیگر احتیاجی به لامپ رشد گیاه نیست، ولی در غیر این صورت باید آن را خریداری کنید. اگر از لامپ رشته ای استفاده می کنید، فاصله آن باید با گیاه ۵۰ سانتیمتر باشد و اما اگر لامپ های LED و فلورسنت را به کار برده باشید، باید فاصله آن ‌ها به ترتیب 15 و 30 سانتیمتر باشد.

2-سیستم کشت آب عمیق یا کشت شناور معروف به DWC

سیستم DWC و یا همان کشت شناور یکی دیگر از روش های آسان و مشهور کشت هیدروپونیک در خانه است. گیاهان را درون تخته های فومی یا یونولیتی قرار دهید که اکثرا روی مخزن پر از آب و مواد مغذی شناور هستند. در این سیستم برخلاف سیستم ویک باید از پمپ هوا و سنگ هوا استفاده کنید تا بتوانید هوادهی داخل آب را تامین نمایید و البته جریان این آب از رشد جلبک ها جلوگیری می کند. این سیستم برای اکثر گیاهان به جز گیاهانی چون گوجه فرنگی که طول عمر زیادی دارند، مناسب است

مواد و تجهیزات لازم

 مواد لازم برای ساخت سیستم DWC عبارتند از:

  •  صفحه یونولیت
  • دریل
  •  لامپ رشد گیاه
  •  سطل هیدروپونیک
  •  آب
  • سنگ هوا و پمپ
  • کود هیدروپونیک جامد یا مایع
  •  نهال گیاه در گلدان هیدروپونیک..

نحوه ساخت کشت هیدروپونیک خانگی به روش DWC

درست کردن محلول هیدروپونیک در خانه برای این روش نیز بسیار ساده و راحت است. در ابتدا سطل هیدروپونیک را پر از آب کنید، سپس‌ با استفاده از کود مخصوص مواد مغذی لازم را فراهم نمایید. از سطل های تیره و مات استفاده کنید، عمق آن حداقل باید۳۰ سانتی متر باشد. پمپ و سنگ هوایی را به کار ببرید که سنگ هوا به پمپ خارجی متصل می‌ گردد و هوایی که از راه لوله به سنگ وارد می ‌شود، باعث خارج شدن حباب های ریز و درشتی می ‌گردد که سبب می شود اکسیژن با آب داخل سطل ترکیب شود.

سپس به اندازه دهانه سطل، تکه ای از یونولیت را برش دهید. برای اینکه گلدان هیدروپونیک بتواند داخل آن قرار گیرد، بهتر است روی آن یک سوراخ باز کنید. گلدانی هیدروپونیک باید از جنس پلاستیک و ته آن نیز سوراخی وجود داشته باشد. از محیط مناسبی برای رشد (الیاف نارگیل، پرلیت، توپ رسی) و نهال  برخوردار باشند. ریشه های گیاه را باید طوری در آب قرار دهید که با آب در تماس باشند. زمان لازم برای ساخت آن حدود 45 دقیقه است. برای فراهم کردن نور لازم می ‌توانید روشی که در سیستم ویک انجام دادیم را انجام دهید.

3-سیستم اِب و فلو (جریان و تخلیه، جزر و مد، سیل و تخلیه)

ساخت این سیستم کشت هیدروپونیک در خانه پیچیده تر از سایر روش ها است، ولی تنوع بسیار زیادی دارد.  در این سیستم، محیط کشت رشد را با آب و مواد مغذی پر می کنند و سپس مجددا به درون مخزن بر می گردانند.

مواد و تجهیزات مورد نیاز برای ساخت

سینی رشد گیاه، لامپ رشد گیاه، پمپ داخلی برای قرار گرفتن در درون مخزن، تایمر الکترونیکی، سطل هیدروپونیک، دو لوله (لوله پر و لوله تخلیه)، آب، تایمر الکترونیکی، کود هیدروپونیک به فرم جامد یا مایع، سینی رشد گیاه، نهال در داخل گلدان هیدروپونیک. زمان مورد نیاز برای این ساخت سیستم حدود 60 دقیقه است.

مخزن آبی که دارای آب و مواد مغذی است زیر سینی کاشت قرار می گیرد، شما باید هر هفته یکبار باید آن را عوض کنید. لوله های پر و تخلیه را به سینی و مخزن وصل کنید. برای اینکه آب و مواد مغذی به سینی برسد، لوله پر را به پمپ و تایمر وصل کنید. لوله خالی با کمک نیروی جاذبه، آب را به درون مخزن بر می گرداند تا مجددا استفاده شود. با تایمر و پمپ  تعداد دفعه های آبیاری و زمان آن را تنظیم کنید.

نحوه ساخت کشت هیدروپونیک در خانه به روش فلو

گیاه را با گلدان هیدروپونیک مناسبی که دارای  محیط مناسبی برای کشت رشد نظیر پرلیت باشد، را داخل سینی رشد قرار دهید. عمق این گلدان نیز باید حداقل دو برابر عمق سینی رشد باشد. شما می ‌توانید طبق مطالبی که گفته شد، نور را در این روش کشت هیدروپونیک نیز فراهم کنید و آن را در زیر نور طبیعی خورشید قرار دهید. همچنین می توانید ال ای دی هایی را جهت تامین نور رشد برای گیاه خریداری کنید.

کشت nft

4.      سیستم فیلم تغذیه ای یا NFT

گیاه در سیستم NFT درون کانال های ویژه ای جای می گیرد که جریان محلول هایی دارای مواد مغذی در آن وجود دارد.مواد مغذی زمانی جذب می شوند که با ریشه ها تماس داشته باشند. در این حالت مجددا به داخل مخزن بر می گردند. ریشه های گیاه در این روش بر خلاف سیستم DWC شکل غرقابی ندارند و بیشتر قسمت های آن بیرون از محلول است و به طور نسبی با محلول ها تماس دارد. یکی از فرم های دائمی و همیشگی، سیستم آب و فلو به شمارمی رود که هیچ گونه توقفی ندارد. برای گیاهانی چون کاهو، اسفناج، تربچه و گیاهان دارویی که رشد سریع تر و ریشه های باریکی دارند، این روش می تواند بهترین گزینه باشد.

مواد و تجهیزات لازم برای ساخت

نور مصنوعی رشد، پمپ داخلی برای قرار گرفتن در داخل مخزن، سطل هیدروپونیک، آب، لوله پر و لوله تخلیه، دریل، پمپ و سنگ هوا، کود هیدروپونیک (جامد یا مایع)، لوله PVC و گیاه در گلدان هیدروپونیک. زمان لازم برای انجام این کار حدود  60 دقیقه است.

نحوه ساخت کشت هیدروپونیک در منزل به روش NFT

 با آب و مواد مغذی، مخزن و یا انبار را پر کنید. برای اینکه اکسیژن رسانی انجام شود، بهتر است از پمپ برای هوادهی استفاده کنید. می توانید با لوله های پر و تخلیه، مخزن را به سینی کشت وصل کنید. آب و مواد مغذی از طریق لوله پر، به کشت می رسد. لوله تخلیه نیز محلول را مجدد به مخزن باز می گرداند.

به دلیل اینکه جریان در این روش دائمی است، احتیاجی به تایمر ندارید. می ‌‌توانید از لوله PVC و یا هر لوله تو خالی دیگری به جای سینی استفاده کنید که  قطر آن دقیقا باید مناسب قرارگیری کامل گلدان حاوی محیط کشت و نهال گیاه باشد. اطمینان حاصل کنید که ریشه ها با جریان محلول در تماس هستند. تأمین نور را نیز مانند شیوه های قبلی انجام دهید.

چگونه نور گیاهان هیدروپونیکی را تامین کنیم؟

هنگامی که می خواهیم به کشت هیدروپونیک گیاهان در منزل بپردازیم، باید گیاهان از میزان نور کافی برای رشد بهره مند شوند. بعضی از گیاهان می ‌توانند در کنار پنجره از نور غیر مستقیم خورشید تغذیه کنند، ولی برخی دیگر علاوه بر دریافت نور خورشید در روز، به دریافت نور در شب نیز نیاز دارند.

مناسب ترین کاری که می توانید در این زمان برای فراهم کردن نور مورد نیاز گیاهان هیدروپونیکی درخانه انجام دهید، استفاده از نور مصنوعی و لامپ رشد گیاه است.

منظور از لامپ رشد گیاه چیست؟ این لامپ ها به عنوان تکمیل کننده نور خورشید به شمار می روند. زمانی که گیاهان در منزل در طول شب به نور نیاز داشته باشند، می توانید از این لامپ ها استفاده کنید.

مزایای لامپ رشد گیاه چیست؟

  • رویش بهتر گیاهان در طول روز و شب
  • حفظ شادابی و طراوت گیاهان
  • استفاده از لامپ رشد گیاه می تواند به افراد کمک کند تا گیاهانی سالم و شادابی داشته باشند و نگران سرما و یا گرمای بیرون از منزل ، سوزش برگ ها و یا ریزش آن ها نباشند..

علاوه بر کشت هیدروپونیک در منزل، بعضی  افراد  به احداث گلخانه ای کوچک در محیط منزل خود علاقه دارند. در این حالت می توانید باکس رشد گیاه را هم تامین کنید.

باکس رشد گیاه برای ساخت گلخانه خانگی چه مزایایی دارد؟

  • فراهم کردن محیط امن برای رشد گیاهان
  •  در نوع کشت گیاهان یا حتی روش پرورش و مراقبت از آن ها محدودیتی ندارید.
  • به آسانی و راحتی می توانید آن را نصب کنید
  • رویش سریع تر گیاهان در باکس رشد
  • استفاده از سیستم تهویه مناسب در باکس برای رشد گیاه
  • مدیریت و اداره رشد گیاهان در باکس آسان تر است
  • تجهیزات کامل
  • و..

بنابراین افرادی که می خواهند علاوه بر کشت هیدروپونیک در منزل گلخانه کوچکی نیز برای خود فراهم کنند، بهتر است از باکس رشد گیاه استفاده کنند. البته در صورت تایید متخصصین می توانند از باکس برای کشت هیدروپونیکی گیاهان نیز استفاده کنند.

تهیه تجهیزات گلخانه ای و کشت هیدروپونیک گیاهان

 برای اینکه با اطمینان بیشتری به مراقبت از گیاهان بپردازید، به این نکته توجه داشته باشید که تجهیزات لازم برای پرورش گیاهان باید ازکارکرد مطلوب و سلامتی ایمنی… برخوردار باشند.

اگر این تجهیزات را از مرکز فروشی معتبری خریداری نکرده باشید، ممکن است گیاهانی که حتی با کشت هیدروپونیک در منزل کاشته شده اند نیز در سریع ترین زمان ممکن دچار آسیب دیدگی شوند. بنابراین بهتراست افراد قبل از تهیه دستگاه ها و تجهیزات لازم برای کشت و پرورش گیاهان به خصوص به روش هیدروپونیکی از اعتبار مرکز فروش محصولات آگاهی داشته باشید. ما در این مطالب سعی کردیم تا تمامی اطلاعات و نکات لازم برای کشت هیدروپونیک در منزل را در اختیار شما قرار دهیم.

داخل اینیستاگرام ما حتما عضو شو تا به همین زودی بهت نحوه ساخت دستگاه هیدروپونیک رو یاد بدیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *