بررسی انواع سازه گلخانه در طرح های مختلف

بررسی انواع سازه ی گلخانه در طرح های مختلف

انواع سازه گلخانه در طرح های مختلف: درسراسر جهان, انواع مختلفی از سازه های گلخانه ای ساخته میشوند که برای پرورش محصولات در شرایط اب و هوایی مختلف مناسب هستند . با توجه به اینکه هر منطقه دارای شرایط اب و هوایی خاص خود است, ساخت گلخانه با یک فرم سازه ای مشترک نمیتواند جوابگوی نیازهای تمام مناطق باشد.

به همین دلیل, مهندسان سازه وکشت تصمیم به طراحی وساخت انواع گلخانه های متنوع گرفتند تا امکان پرورش طیف گسترده ای از محصولات در مناطق وشرایط مختلف جوی فراهم باشد تا باعث گسترش کشاورزی شوند .

در این مقاله شرکت گلخانه سازی نهال رویش به بررسی انواع مختلف گلخانه پرداخته است. با مطالعه این مقاله, میتوانید پاسخ تمامی سوالاتی که به طور متداول توسط سرمایه کذاران مطرح میشود دست یابید .

قبل از شناخت و آشنایی با انواع گلخانه, ما اول باید بدانیم که چه سازه ای گلخانه است.

سازه گلخانه

گلخانه فضای مشخص شده ای است که شرایط مناسب برای پرورش محصولات را بوجود میاورد. به طور کل گلخانه سازه ای است ک با مواد پوششی روشن یا نیمه روشن احاطه شده است. گلخانه ها توانایی کنترل عوامل مهم در رشد محصولات کشاورزی  را دارد .

محیط گلخانه انقدر بزرگ است ک چندنفر به همراه ابزارهای کشاورزی خود بتوانند در ان حرکت وکار کنند. به منظوری دیگر گلخانه ها سازه های غیر طبیعی هستند که توانایی بهینه سازی و پرورش گیاهان و محصولات مورد نظر در تمامی سال را دارند .

شرایط داخلی گلخانه ها توسط عوامل رشد مثل نور,دما, رطوبت و ترکیب هوا کنترل میشوند که این شرایط میتوانند در افرایش تولید ثمربخش باشد .

گلخانه ها را میتوان از نظر کارایی به دسته های مختلفی تقسیم کرد که در ادامه به ان ها اشاره خواهیم کرد .

ساختمان انواع سازه گلخانه

شکل کلی گلخانه ها در ایرانبه دو فرم کمانی و قله ای تقسیم میشوند که با توجه به اقلیم هر منطقه شیب و اندازه های متفاوتی دارند, هدف تمام این نقشه کشی ها رسیدن به حداقل میزان نور و پوشش بیشتر زمین با هزینه کم.

ساختمان انواع سازه گلخانه

در ایران 5 نوع گلخانه برحسب شکل سازه داریم که عبارت اند از :

1) گلخانه های تونلی

سازه گلخانه های تونلی، دیواره های عمودی و جداگانه ندارند و سازه در محل برخورد به زمین به شکل منحی است. سقف گلخانه های تونلی  به نوع منحنی کامل  و منحنی زاویه دار تقسیم میشوند؛ برای ساخت این نوع گلخانه از لوله های گالوانیزه استفاده میکنند که برای نصب به پایه های بتنی نیاز ندارند و با فاصله 2.5_3 متراز همدیگر داخل زمین فرو رفته اند. عرض دهانه تونل ها 6_10 متر و ارتفاع ان ها 3_4 متر میتواند باشد.

فرم انواع گلخانه تونلی

سرعت نصب کردن گلخانه تونلی بالا هستش و معمولا ارزون هستند و در برابر قدرت باران و باد مقاومت بالایی دارند و برای گیاهان بیشترین امکان میزان دریافت نور خورشید را بوجود میاورند .

2) گلخانه های سیرکولار

سقف گلخانه ای گلخانه های سیرکولاری کمانی و دیوارهای عمودی دارند. گلخانه های سیرکولاری در مناطق گرمسیری که وزش باد در انها نسبتا تند است ساخته میشوند. شکل گلخانه های سیرکولاری به صورت شمالی جنوبی است تا در تمام روز به صورت افتابگیر باشند.

در گلخونه های سیرکولار بیشتر کشت صیفی جات در کف زمین انجام میشود، چون امکان سکوبندی وجود ندارد. برای پوشاندن گلخانه های سیرکولاری از پلاستیک استفاده میکنند.

فرم انواع گلخانه سیرکولار

از خوبی های این گلخانه هاکمترین میزان مقاومت ایرودینامیکی در مقابل باد و حداکثرهوا نسبت به سطح پوششی است. مقامت بالای این نوع گلخانه در مقابل باد, باران و برف محبوبیت بالایی در جهان دارد.

ارزان بودن نصب ان نسبت به بقیه شکل ها و تابش مستقیم نور خورشید از دیگر مزایای این گلخانه ها است .

3) گلخانه های قله ای ( شیروانی )

ساختمان گلخاانه قله ای, سقف هایی با شیب 25 تا 30 درجه و دیوار های عمودی دارند. این نوع گلخانه بالاترین مقاومت در برابربرف دارد ولی هزینه ساختن ان نسبت به بقیه گلخانه ها خیلی بیشتر است. مهمترین خوبی این نوع گلخانه نسبت به انواع دیگر توانایی دریافت حداکثر میزان نور خورشید است البته این ویژگی درمنطقه های گرمسیردر تابستان جز معایب است به همین دلیل ساخت ان در مناطق گرمسیر رایج نیست و بیشتر در مناطق سردسیر مورد استفاده قرار میگیرد.

فرم انواع گلخانه شیشه‌ای

گلخانه های شیشه ای شکل دیگری از گلخانه های قله ای هستند که عکس ان را برای شما قرارداده ایم. ساختنمان گلخانه های شیشه توانایی دریافت حداکثر میزان نور را دارد. این نوع گلخانه به دلیل شرایط اقلیمی کشور، در ایران خیلی کم مورد استفاده قرار میگیرند و فقط برای موارد خیلی خاص ساخته میشوند، به خصوص که باید هزینه بسیار بالایی برای ساخت این نوع گلخانه صرف کرد ک میتوانیم با هزینه خیلی کمتری سبک های دیگر گلخانه ها که کارایی مشابه دارند استفاده کرد.

4) گلخانه های گاتیک ( اسپانیایی )

ترکیب گلخانه های قله ای و سیرکولار گلخانه گاتیک را بوجود می اورند که سقف ان ها کمان زاویه دار است. ساختمان گاتیکع یکی از مقاوم ترین و محکم ترین سازه های مهندسی است. نمای بیرونی ان شباهت زیادی به گلخانه های قدیمی و سنتی دارد ولی بیشترین عملکرد را دارد. از این نوع گلخانه در عملیات و کارای بسیار زیادی استفاده کرده اند که همیشه موفق بوده و کارایی بالایی داشته.

تا زمانی ک پرورش و کشت گلخانه ای و کنترل اب و هوا در ان وجود دارد گلخانه های گاتیک یک انتخاب خوب و مقرون بصرفه با افزایش کیفیت گیاهان برای تمامیه گلخانه داران است.  درضمن برای افرادی که به منظور کشت و پرورش حرفه ای  گیاهان وارد این کار میشوند امکان استفاده از سیستم های مکانیکی و پیشرفته به سادگی وجود دارد.

یکی از مزیت های این نوع گلخانه ها مقاومت بالا در برابر باد های شدید و برف است. شکل منحصر به فرد سقف ان  توانایی جاری شدن قطره های اب باران  را  بروی پوشش میدهد  و قطره ای به داخل گلخانه و بروی گیاه چکه نمیکند. همچنین به دلیل قوس سقف گلخانه ارتفاع بیشتری در خط الراس ایجاد میکند به شما امکان کشت محصولاتی که نیاز به ارتفاع بیشتری مثل (خیارسبز, گوجه, فلفل) و درختان گرمسیری را میدهد .

این ویدیو رو حتما ببین

انواع سازه گلخانه بر اساس کاربرد  :

1)گلخانه های اموزشی

2)گلخانه های تحقیقاتی

3)گلخانه های تفریحی

4)گلخانه های تجاری

گلخانه های آموزشی

این نوع گلخانه برای آموزش دادن به علاقه مندان به کشاورزی پایه و دانشجویانی که در رشته کشاورزی تحصیل میکنند احداث میشوند. در این گلخانه تمام سه مرحله ( کشت, داشت و برداشت) اموزش  داده میشود و علاقه مندان میتوانند از نزدیک شاهد این سرمرحله باشند.

تجهیزات و وسایل این نوع گلخانه تفاوتی با دیگر گلخانه ها ندارد و باید شرایط محیطی درستی برای پرورش گیاهان بوجود ارود.  گلخانه های اموزشی در تمامی سال فعال هستند بو برای پوشش این نوع گلخانه از پلی کرنات و شیشه استفاده میکنند .

گلخانه های تحقیقاتی

همینجور که مشخصه از اسم این نوع گلخانه میشود متوجه کاربرد ان شد . این نوع گلخانه برای انجام پروژه های تحقیقاتی در زمینه گیاه شناسی و اصلاح در ساختار ژنتیکی گیاه بوجود میایند تا یک محل مناسب برای تحقیقات دانشمندان باشد .

گلخانه های تفریحی

این نوع گلخانه نسبتا کوچیک و هزینه ساخت ان کم هستش. در واقع از ان ها برای پرورش درختان و گیاهان زینتی استفاده میکنند و د زمین های شخصی بوجود می ایند. ساختن این نوع گلخانه کار نسبتا سختی نیست و شما میتوانید با دیدن چند فیلم اموزشیدر مورد ساخت گلخانه یا با انجام چندبار و ازمون خطا به صورت عملی باری خودتون یک گلخانه تفریحی و خانگی ایجاد کنید .

گلخانه های تجاری

این نوع گلخانه و گلخانه های مدرن دیگر, همان گلخانه هایی هستند که توسط شرکت گلخانه سازی نهال رویش طراحی و ساخته میشوند. این نوع گلخانه ها در مساحت های خیلی بزرگ طراحی و اجرا میشوند و برای درامدزایی و تولید محصول به صورت حرفه ای و گسترده مورد استفاده قرار میگیرند. شما یمتوانید از بهره گیری از این نوع گلخانه انواع میوه را خارج از فصلشان تولید کنید و بعداز بسته بندی کردن انها را وارد بازار کنید .

 تقسیم بندی انواع سازه گلخانه از نظر شکل و ساختمان

امروزه از مواد مختلف بسیار زیادی برای شکل خارجی و اندازه ساختمان گلخانه استفاده میکنند. امروزه اگر اندازه و مصالح ساختمانی گلخانه ها را فاکتور بگیریم ما میتوانیم از نظر شکل خارجی ان ها را به چهار گروه گلخانه یک طرفه, دو طرفه, نیمه دوطرفه و کمانی یا منحنی دسته بندی کنیم.

ما توانیم این چهارگروه را داخل یه گود یا روی سطح زمین بنا کنیم که بنابراین انها را گلخانه های عمیق یا گلخانه های سطحی مینامیم. گلخانه های عمیق معمولا یک متر پایین تر از سطح زمین بنا میشوند تا در فصل زمستان سطح داخلی گرم تری نسبت به گلخانه های سطحی داشته باشند .

سازه گلخانه ی یک طرفه

این نوع گلخانه از یه طرف کاملا نور خورشید را دریافت میکند و از طرف مقابل تا نیمه از مصالح ساختمانی پوشیده شده است و بیشتر در کنار ونزدیک دیوار ساخته میشوند و طرف دیگر روشن وشفاف است.ارتفاع گلخانه معمولا 2.5 تا 3 متر است البته در بعضی مواقع ارتفال بیشتری را طراحی میکنند.

ارتفاع دیواره های کناری گلخانه ای نیمه دوطرفه در همه جهت ها با یکدیگر برابر است و از یک طرف تعداد ساعت های بیشتری در روز افتاب گیر است و شیب ان رو به جنوب نسبت به شیب ان رو به شمال در این سازه بلندتر است و شیب جنوب حوالی 3/2  عرض گلخانه است و شیب شمال کمتر  از 3/1 عرض گلخانه است و شیب سقف ان در قسمت جنوب 45 تا 55 درجه می باشد و بین 60 تا 90 سانتی متر دیوار جنوبی سنگ چین میشود.

هرقدر  که ارتفال این نوع گلخانه بلندتر، بهتر است؛ چون  گاز دی اکسید کربن در نقطه های مختلف بیشتر میشود و تبادل هوا بیشتر میشود پس در روز فعالیت بیشتری دارند ولی هراندازه ک ارتفاع بیشتر شود سوخت بیشتری تلف میشود و رطوبت زیاد میشود. برای کم کردن دما در تابستان پنجره ای تاشو در سقف نصب میکنند.

لینک مفید: اسکلت گلخانه و اجزای تشکیل دهنده سازه

سازه گلخانه های دو طرفه

این نوع گلخانه از هر دو طرف نور خورشید را کاملا دریافت میکند. این نوع سازه برای تولید بسیار زیادی از محصولات و گیاهان مناسب است؛ چون از طرف نور و درجه حرارت کاملا از نور حورشید سود میبرد. دیواره های کناری گلخانه های دوطرفه عمودی هستند و سقف این نوع گلخانه مثلثی است.

فرم سازه انواع گلخانه دو طرفه

جهت این سازه, شمالی _ جنوبی است و ارتفاع دیواره کناری گلخانه در همه جهت ها برابر است. سقف سازه از هر دو سمت  هم اندازه و هم شیب است و ارتفاع سقف در بالاترین نقطه 2.5 تا 3.5 متر است.

عرض گلخانه های دو طرفه 6 تا 12 متر است و طول ان کمتر از 30 متر نباشد باشد و معمولا بیشتراز 60 متر است. اندازه سکوها 80 سانتی متر و عرض سکوها 110 سانتی متر طراحی میکنند و سمت وسوی ان شمالی _ جنوبی است و اندازه زاویه شیب40 تا 45 درجه است.

گلخانه کمانی یا منحنی 

جهت این نوع گلخانه ها شمالی _ جنوبی است و به شکل کوانست و جوی وپشته اند و در تمام طول روز افتاب گیر هستند و معمولا کف انها قالب بندی میشود و پرورش و کشت مستقیما در کف زمین انجام میشود؛  با این  حال امکان سکوبندی در این نوع گلخانه شدنی نیست و معمولا پرورش و تولید صیفیجات انجام میشود.

ساختمان گلخانه ار اجزای کمان ها, سازه انتهایی, لوله های فوندانسیون ,  پیچ و مهره و گیره , حمایت کننده های جانبی و مواد پوششی بوجود امده است. در سازهای  جوی و پشته اندازه طول کمان بالایی دیواره کناری  را از 1.2 تا 2 برابر عرض واحد سازه محاسبه میکنند ولی برای حفظ تعادل گلخانه ان را 1.5 برابر عرض واحد سازه محاسبه میکنند .

داخل اینیستاگرام ما حتما عضو شو تا به همین زودی بهت نحوه ساخت دستگاه هیدروپونیک رو یاد بدیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *