سیستم کشت هیدروپونیک چیست؟

سیستم کشت هیدروپونیک چیست؟

سیستم کشت هیدروپونیک چیست؟ در این مبحث گریزی به کشت هیدروپونیک و جزئیات مربوط به آن داریم. کشت هیدروپونیک با نام آبکشت نیز شناخته می شود چرا که در این روش کشت، گیاه را بدون استفاده از خاک و در محیط آبی کشت می شود. با توجه به نحوه ی کشت گیاهان در این روش نیازهای غذایی گیاه توسط کارشناسان شناسایی شده و آن ها را به صورت محلول در آب به گیاه منتقل می کنند. با توجه به این که در این روش از عناصر ماکرو و میکرو و همچنین موادی بی اثر مانند پرلیت استفاده می شود، نیاز به خاک در آن از بین می رود.

گلخانه ای به روش هیدروپونیک

  • بستر کشت
  • انواع کشت هیدروپونیک
  • مزایای کشت هیدروپونیک
  • معایب کشت هیدروپونیک
  • کشت علوفه هیدروپونیک
  • منابع

اجرای گلخانه هیدروپونیک

بستر کشت

باید بستر کشت را طوری طراحی نمود که از ورود نور خورشید و رشد خزه در آن جلوگیری شود. برای تحقق این امر باید از مواد تیره در بستر کشت استفاده نمود. باید به جز محل قرار گیری گیاه تمام قسمت های دیگر را محصور کرد. برای انجام این کار می توان از لوله های گشاد پلیکا، کیسه های نایلونی سیاه و مواردی از این قبیل جهت ساخت بستر کشت استفاده نمود.

انواع کشت هیدروپونیک

این کشت در روش های گوناگونی قابل اجرا بوده است که از قدیمی ترین آن ها می توان به کشت هیدروپونیک در بستر کاه اشاره کرد. در این روش مواد مورد نیاز در اختیار گیاهان قرار می گیرد. البته روش های جدیدتری برای کشت هیدروپونیک وجود دارد که از جمله ی آن می توان به روش NFT که مواد غذایی به صورت لایه های نازک در اختیار گیاه قرار می گیرد، اشاره نمود.

جهت تغذیه ی گیاهان در کشت هیدروپونیک دو سیستم تغذیه وجود دارد که به شرح زیر است:

سیستم باز: در این سیستم فقط یک بار عناصر شیمیایی از جمله میکرو و ماکرو در اختیار گیاه قرار می گیرند. پس از استفاده ی گیاه از این مواد از طریق سوراخ های تعبیه شده در پایین بستر کشت از آن خارج می شوند.

سیستم بسته: بر خلاف سیستم باز در این سیستم بیش از یک بار از مواد استفاده می شود. دقت نمایید برای این که مواد در این سیستم دچار افت مواد غذایی نشوند باید توسط دستگاه های کنترل کیفیت آن ها را چک نمود و کاستی های آن را به صورت محلول در آب به آن منتقل کرد.

مزایای کشت هیدروپونیک

کشت هیدروپونیک دارای مزیت های بی شماری است. با توجه به این که در کشت هیدروپونیک نیاز به خاک نیست در نتیجه نیاز به شخم زنی و یا آبیاری نیز از بین می رود و میزان مصرف آب در حد قابل ملاحضه ای کاهش می یابد.

در این کشت با صرف هزینه کم و به راحتی می توان عملیات ضدعفونی کردن را انجام داد. با توجه به این که بستر کشت آب است و مواد مورد نیاز از این طریق به گیاه منتقل می شود، می توان میزان آن را کنترل نمود. کشت هیدروپونیک را می توان در تمام محل ها حتی مکان هایی که دارای خاک مناسب نبوده و یا خاک آن آلوده است انجام داد چون نیازی به خاک محل نیست. در این سیستم نور، دما، رطوبت، و هوا به راحتی کنترل می شوند.

کشت علوفه ی هیدروپونیک

با توجه به خشکسالی های اتفاق افتاده در ایران و بحران کم آبی استفاده از روش کشت هیدروپونیک برای کشت علوفه بسیار کارآمد است. در این روش به 1- کاهش سطح زیر کشت 2- کاهش هزینه های کاشت، داشت و برداشت 3- کاهش مصرف آب 4- کاهش مصرف کود 5- کاهش هزینه خوراک دام 6- کاهش واردات دانه 7- افزایش محصولات دامی اشاره نمود.

منابع: کشت هیدروپونیک محصولات گلخانه ای مهندس داریوش شیراوند، مهندس مجاهد کمالی زاده و مهندس فروزان رستمی

داخل اینیستاگرام ما حتما عضو شو تا به همین زودی بهت نحوه ساخت دستگاه هیدروپونیک رو یاد بدیم

1 دیدگاه برای “سیستم کشت هیدروپونیک چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *