روش کشت هیدروپونیک 5 – هوا کشت (Aeroponics)

روش کشت هیدروپونیک 5 – هوا کشت (Aeroponics)

روش کشت هیدروپونیک 5 – هوا کشت (Aeroponics): در این مقاله به روش کشت دیگری با نام هوا کشت یا ایرو پونیک می پردازیم. این سیستم به عنوان حساس ترین و جدید ترین سیستم های کشت بدون خاک است. همان طور که گفتیم در این روش به جای استفاده از خاک از یک فضای بسته به علاوه مقدار آب و محلول مغذی استفاده می شود تا به ریشه گیاه مواد لازم رسانده شود.

نمای شماتیک سیستم هوا کشت (آئروپونیک)

موادی مانند اکسیژن و املاح معدنی در فرایند ایرو پونیک به جای استفاده از خاک از چیزی شبیه به مه استفاده می شود. در سال ۱۹۴۲ کشور ایتالیا برای اولین بار از این روش استفاده کرد و پس از گذشت چند سال با آمدن سال ۱۹۸۳ این روش به صورت استفاده تجاری درآمد.

بستری که بر پایه سیستم ایرو پونیک بنا می‌ شود در واقع از هیچ نوع ماده خاصی مانند پرلیت و کوکوپیت استفاده نمی‌ کند و به همین دلیل ریشه گیاهان به طور مستقیم با آب و هوا و مواد معدنی غنی شده در ارتباط است. توجه داشته باشید که اگر از خاک استفاده کنید آن خاک در صورت فشرده بودن تنها ۳۰ درصد می‌ تواند اکسیژن رسانی به ریشه گیاه را داشته باشد.

نمایی از یک سیستم هوا کشت در حال کار

این درحالی است که در سیستم هیدرو پونیک یعنی همان آب کشت یا کشت با آب ۵۰ درصد اکسیژن به ریشه گیاه می رسد. اما اگر بخواهید از سیستم ایرو پونیک استفاده کنید در واقع میزان اکسیژن رسانی تا ۹۹ درصد افزایش می یابد. چون اساس این سیستم همان اکسیژن رسانی است و نه چیز دیگر. با استفاده از این روش حجم ریشه های گیاه بسیار بالا تر می رود و امکان جذب آب و محلول های غذایی به علاوه اکسیژن بسیار بالا تر می رود.

نمایی از ریشه‌های گیاهان در سیستم هوا کشت

 

بیایید ببینیم تکنیک ایرو پونیک یا هوا کشت چه مزایایی دارد؟

ابتدا باید این نکته را خاطر نشان کرد که میزان مصرف آب ۹۹ درصد در سیستم هوا کشت کاهش پیدا می کند و همچنین در مصرف عناصر غذایی هم تا میزان ۵۰ درصد کاهش مصرف خواهیم داشت. و حتی در زمان رویش گیاه هم به میزان ۴۵ درصد غذایی کمتر مصرف می شوند. حجم محصول تا ۸۰ درصد افزایش پیدا کرده و در مقایسه با بقیه روش های صنعتی در صنعت کشاورزی بسیار مقرون به صرفه تر است.

از این روش کشت حتی می‌ توان در فضا و ایستگاه های فضایی هم استفاده کرد. یکی دیگر از مزایای این کشت آن است که مشکل تهویه و زه کشی محیط ریشه به طور کامل برطرف می شود و آخرین مزیت آن هم این است که اگر بخواهید ریشه را مورد مطالعه قرار بدهید بهتر است از روش هوا کشت استفاده کنید.

منطقۀ ریشه‌ای سیب زمینی در تکنیک هوا کشت (ایروپونیک)

و اما معایب تکنیک هوا کشت و یا کشت ایرو پونیک چیست؟

استفاده از این روش منوط به بکار گیری افرادی است که در این کار بسیار خبره باشند و نه افرادی که تازه شروع به کار کرده اند. مشکل دیگر استفاده از این روش کشت آن است که حساسیت گیاهان در این روش وابسته به محیط پیرامون و اقلیمی است که در آن رشد پیدا می‌ کنند. مشکل بعدی آن است که اگر به هر دلیلی سیستم از کار بیفتد مثلا مشکلی مانند قطعی برق و یا مشکلات دیگر، صدمات جدی ای به ریشه و خود گیاه وارد می شود.

اگر در مناطقی با اقلیم و آب و هوای گرم هستید بهتر است از به کارگیری این روش صرف نظر کنید. زیرا در آن مکان ها اصلا جوابگو نیست. هزینه راه اندازی یک گلخانه به روش کشت ایرو پونیک بسیار بالا تر از روش ‌های دیگر مانند هیدرو پونیک است. با این حال به میزان ۱۰ تا ۱۵ درصد از تمام هزینه‌ های شما در محیط گلخانه کاسته می شود. هزینه هایی مانند تهیه و جای گذاری بستر کشت و یا حتی تعویض آن ها.

داخل اینیستاگرام ما حتما عضو شو تا به همین زودی بهت نحوه ساخت دستگاه هیدروپونیک رو یاد بدیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *