شرایط مناسب پرورش و کاشت سبزی گلخانه ای

شرایط مناسب پرورش و کاشت سبزی گلخانه ای

سبزی گلخانه ای محصولی است که به صورت گلخانه ای کشت می‌شود و می‌توان با کشت آن مخصوصاً در فصول سرد سال، سود بسیار خوبی کسب کرد؛ زیرا نمی‌توان در فصل‌های سرد زمستان و پاییز سبزی‌هایی که به صورت برگی، دانه‌ای و ریشه‌ای هستند و در هوای آزاد رشد می‌کنند، را پرورش داد. از این رو می‌توان با پرورش سبزی در گلخانه ها کمبود آن را در بازار به خوبی جبران کرد و با کشت آن سود بسیار خوبی را به دست آورد.

برخی از سبزی‌ها فاصله میان کشت تا برداشت آن‌ها کوتاه است و توان در مساحت کمی حجم بالایی محصول را پرورش داد، از این رو کشت این محصول می‌تواند سود بسیار خوبی برای گلخانه دار داشته باشد. پس با ایجاد شرایط محیطی در گلخانه می‌توان سبزی گلخانه‌ای را پرورش داد. اگر شما نیز قصد کشت سبزی گلخانه‌ای را دارید، بهتر است مطالعه ادامه این مطالب را از دست ندهید:

نکات مهم برای عرضه سبزی گلخانه‌ای به بازار و مصرف کننده

بهتر است بدانید تنها ۵۰ درصد کسب و کار گلخانه‌ای متعلق به تولید و پرورش محصول در گلخانه است و ۵۰ درصد دیگر آن مربوط به بازاریابی و فروش محصولات کشت شده می‌شود. این موضوع برای کلیه محصولات است. اگر شما محصولات مرغوب و باکیفیتی را پرورش دهید اما نتوانید آن را به دست مشتریان خود برسانید و آن‌ها را بازار عرضه نکنید، نمی‌توانید سود خوبی به دست آورید. به طور کلی جهت تولید و کاشت سبزی در گلخانه باید به نکات مهمی توجه کرد که برخی از آن‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • بازاریابی
  • سعی برای تولید سبزیجات مرغوب
  • افزایش تولید محصولات با افزایش تقاضای مشتری
  • ‌عدم استفاده از کود و سم در گلخانه سبزی
  • مطابق نیاز بازار برنامه ریزی درستی داشته باشید.
  • پرورش رقم‌های پیشنهادی
  • بسته‌بندی محصولات در اندازه‌های متفاوت
  • محصولات کشت شده را با تبلیغات درست، معرفی کنید.

رقم‌های توصیه شده سبزیجات گلخانه‌ای

اما آیا می‌توان کلیه سبزیجات را در گلخانه سبزیجات پرورش داد؟ بهتر است بدانید برخی از سبزیجات در گلخانه بهتر رشد می‌کنند. سبزیجاتی که در گلخانه سبزیجات می‌توانند به خوبی رشد کنند و بازدهی خوبی دارند عبارتند از:

  • تربچه
  • گشنیز
  • جعفری
  • شوید
  • مرزه
  • شاهی
  • نعناع
  • و…
شرایط مناسب پرورش و کاشت سبزی گلخانه ای

کاشت تربچه گلخانه‌ای

از میان سبزیجاتی که در بخش قبل به آن اشاره کردیم، کشت و پرورش تربچه را در گلخانه به عنوان مثال برای شما توضیح می‌دهیم. نام علمی تربچه Rhaphanus sativus است. تربچه به صورت ریشه‌ای رشد می‌کند و در گروه کلم‌ها قرار دارد. این محصول بومی کشور چین و آسیای میانه است. تربچه از سبزیجات گلخانه‌ای فصل خشک می‌باشد.

شرایط محیطی مطلوب

گیاه تربچه یک‌ساله است و دوره رشد کوتاهی دارد. دوره پرورش این محصول از زمان کاشت تا برداشت آن به حدود ۳۰ الی ۶۰ روز به زمان نیاز دارد. اما اگر بتوان عوامل محیطی مساعدی را جهت پرورش این محصول در گلخانه فراهم کرد، می‌توان طی مدت ۲۰ روز آن را پرورش داد و برداشت کرد. تربچه در دمای ۱۰ الی ۱۸ درجه سانتیگراد به خوبی رشد می‌کند. این محصول روز بلند است، از این رو باید زمان کاشت آن را به گونه‌ای تنظیم کرد تا با طول روز بلند مواجه نشود. اما اگر گیاه تربچه با طول روز بلند مواجه شد، عملیات گلدهی صورت می‌گیرد.

گیاه تربچه از لحاظ ایجاد اندام خوراکی بی‌تفاوت است. بنابراین امکان کشت آن در فصول پاییز و زمستان نیز وجود دارد. اگر دوره کشت این محصول طول بکشد، در نهایت قسمت خوراکی آن مزه تلخی خواهد داشت. بهترین شرایطی که می‌توان اندام خوراکی تربچه را پرورش داد، هوای خنک با دمای 10 الی 5/15 درجه سانتیگراد و روزهای کوتاه است. اما اگر دما بیشتر از این مقدار باشد و طول روز طولانی باشد (۸ الی ۱۰ ساعت) محصول کشت شده، تبدیل به گل خواهد شد.

عوامل موثر در کیفیت تربچه

به طور کلی برخی از عوامل می‌توانند به صورت مستقیم یا غیر مستقیم روی کیفیت محصول تاثیر بگذارند. جهت پرورش سبزیجات در گلخانه باید به نکاتی توجه کرد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

تغذیه مواد معدنی و آلی

گیاه تربچه نیاز زیادی به تغذیه ندارد. حتی برخی اوقات مصرف بی‌رویه کودهای شیمیایی موجب می‌شود که برگ‌های آن به یک عنصر مصرف کننده تبدیل شوند. این موضوع موجب می‌شود تا زمان برداشت آن به تاخیر بیفتد.

تراکم کاشت در گلخانه سبزی

گیاه جهت فتوسنتز به نور نیاز دارد. در نتیجه فراهم کردن نور مورد نیاز جهت رشد گیاه و با تراکم ایده آل در گلخانه ضروری است.

علل پوکی اندام خوراکی

مشاهده هرگونه پوکی و سستی در اندام خوراکی سبزی، می‌تواند بنا به دلایل متعددی باشد. این دلایل شامل موارد زیر می‌شوند:

  • گرما محیط
  • برداشت دیر محصولات
  • نور زیاد خورشید
  • تبدیل به گل شدن محصول
  • بی‌آبی خاک محصول

کاشت، داشت، برداشت، انبارمانی

در این قسمت شرایط مساعد کشت سبزی گلخانه‌ای را شرح می‌دهیم:

پرورش سبزی در گلخانه

خاک مناسب

خاکی که برای رشد سبزی گلخانه‌ای مانند تربچه مناسب است، خاک شنی تا شنی لومی می‌باشد.

عمق کشت، فاصله گیاهان و ردیف کشت

عمق کشت این محصول حدود ۱ سانتی متر است و باید میان گیاهان فاصله‌ای حدود ۵-۲ سانتی متر وجود داشته باشد.

PH مناسب محصول

 PHمناسب کشت تربچه ۵/۵ الی ۷ می‌باشد.

تراکم کشت و بذر لازم

اغلب برای هر متر مربع، تراکم رشد ۵۵-۴۰ گیاه است. پرورش بذر به شکل مسلسل صورت می‌گیرد. پس از ایجاد دو برگ حقیقی، تنک کردن آغاز می‌شود. برای هر متر مربع حدود ۲/۱-۱ گرم بذر مورد استفاده قرار می‌گیرد. هر گرم بذر نیز ۱۰۰ عدد بذر دارد. در صورتی که شرایط برای رشد گیاه تربچه مساعد نباشد، بخش خوراکی تربچه تشکیل نخواهد شد. این شرایط نامساعد شامل کشت سطحی، سایه زیاد تنک نکردن، طول روز بلند، دمای بالاتر از ۴۵ درجه سانتی گراد می‌شوند. می‌توان تربچه را همزمان با گل کلم، کلم پیچ و بادمجان گلخانه ای پرورش داد.

زمان کشت سبزی گلخانه‌ای

اغلب گیاه تربچه هر 10-8 روز یک بار کشت می‌شود؛ زیرا بتوان آن را در زمان‌های متفاوت برداشت کرد و به دست مشتریان رساند. در صورت رشد کند گیاه، گلدهی و دمای بالا، اندام خوراکی تربچه چوبی خواهد شد.

چگونه کشت کنیم؟

اگر در گلخانه سبزیجات رطوبت کم، رشد کند و تغذیه محصول کم باشد، گیاه تربچه طعم تلخ یا تندی خواهد داشت. تقریباً 5/1 کیلوگرم کود دامی تازه موجب دوشاخه و انشعاب ریشه می‌گردد. همان طور که می‌دانید اندام خوراکی این گیاه زیر زمین و درون خاک قرار دارد، از این رو تغذیه خاک و گیاه با نیتروژن و پتاسیم اهمیت بسیار زیادی دارد.

مواد معدنی و نگهداری

جهت پرورش ۲۰ تن تربچه در زمینی به مساحت ۱ هکتار به ۱۲۰ کیلوگرم نیتروژن، ۱۰۰ کیلوگرم پتاسیم و ۶۵ کیلوگرم فسفر نیاز است. اغلب کل حجم فسفر و پتاسیم هنگام کاشت و نصف الباقی نیروژن هنگامی که گیاهان توانستند به خوبی در خاک مستقر شوند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پس از برداشت تربچه باید دمای آن به سرعت به ۵ درجه سانتی گراد یا کمتر از این میزان کاهش یابد. معمولا حرارت مزرعه‌ای توسط آب سرد (Hydrocoling) کم می‌شود. پس از برداشت گیاه تربچه بهتر است برگ‌های آن را جدا و تربچه‌ها را در در کیسه‌های پلی اتیلنی شفاف بسته‌بندی کرد. پس از انجام این کارها گیاه تربچه آماده عرضه به بازار است. می‌توان از تربچه در دمای صفر درجه سانتیگراد و رطوبت ۹۰ درصد به مدت ۳ الی ۴ هفته نگهداری کرد. گیاه تربچه به سرمای زیاد و یخبندان حساس است و منجمد یا گرم شدن موجب می‌شود تا بخش خوراکی آن آبکی شود.

داخل اینیستاگرام ما حتما عضو شو تا به همین زودی بهت نحوه ساخت دستگاه هیدروپونیک رو یاد بدیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *