معایب و مزایای کشت علوفه هیدروپونیک برای دام که در دستگاه تولید علوفه تولید می شود و برای انواع دام از قبیل گاو گوسفند اسب و بررسی بازدهی آن
در زمینه فواید و معایب کشت علوفه به روش هیدروپونیک و این که ایا خوب است و یا بد و همچنین مصرف آن برای انواع دام از قبیل گاو، گوسفند و اسب مقالات متعددی منتشر شده است.
همچنین قیمتهای متفاوتی چه برای دستگاه و چه برای علوفه در اینترنت دیده می شود. با کمی جستجو در وبسایتهای اینترنتی ممکن است به این عبارت برخورد کنید که علوفه هیدروپونیک مقرون بهصرفه نیست اما لازم به ذکر است که این گفتهها اصلا صحیح نیست و این نوع علوفه برای تغذیه دام میتواند بسیار مناسب نیز باشد.
کشت علوفه به روش هیدروپونیک مناسب چه کسانی است؟
هیدروپونیک یعنی چه؟ هیدروپونیک یعنی کشت بدون خاک، یعنی قرار گیری ریشه گیاه در آب و این آب می تواند حاوی محلول غذایی باشد. حال چه تفاوتی بین کشت خاکی و کشت هیدروپونیک است؟
در کشت خاکی، خاک تمام محیط ریشه را در بر گرفته و زمانی که شما ابیاری و کود دهی میکنید، این محلول به طور کامل ریشه را درگیر نمی کند، اما زمانی که از کشت به روش هیدروپونیک استفاده می کنیم به واسطه مایع بودن آب، تمام ریشه با آب در تماس خواهد بود و در نتیجه درگیری ریشه با محلول غذایی بیشتر می شود.
این جمله به این معناست که شما در کشت هیدروپونیک بهتر و کامل می توانید کنترل رشد گیاه، میزان کود و مواد مغذی مورد نیاز گیاه را در دست بگیرید. از همین رو کشت علوفه هیدروپونیک معایب کمتر و مزایای بیشتری دارد.
به همین دلیل است که در کشت هیدروپونیک ما شاهد بهبود سرعت رشد، کیفیت رشد و کیفیت گیاه هستیم. با استفاده از روش هیدروپونیک گیاهان بسیار زیادی را می توان کشت کرد از جمله گوجه، خیار، توت فرنگی، صیفی جات، سبزی جات و … . که علوفه نیز یکی از این گیاهان است.
در واقع علوفه ی هیدروپونیک همان علوفه تازه موجود در طبیعت است با این تفاوت که دام علاوه بر قسمت سبز رنگ، بذر جوانه زده را نیز مصرف می کند. چون آنزیم های بذر در زمان رشد آزاد می شود درصد جذب علوفه بیشتر شده و به دلیل تازه بودن خوش خوراک تر نیز می شود.
به دلیل هزینه های پایین تولید علوفه به این روش و کم بودن قیمت هر کیلو علوفه هیدروپونیک و همچنین ازاد شدن انرژی موجود در بذر بهتر این است که بذر را به طور خام به دام ندهیم و یا اینکه بهتر است به جای مصرف فقط کاه که بار غذایی ندارد، این علوفه را در زنجیره غذایی دام قرار دهیم تا از بار غذایی آن نیز بهره مند شود.
در ادامه تصمیم داریم این مطلب را بیان کنیم که استفاده از علوفه هیدروپونیک برای چه کسانی مناسب خواهد بود:
دامداران در حال حاضر ناچار هستند که هزینههای بالایی را برای اداره دامداری خود پرداخت کنند و در عین حال حمایت بالایی در زمینه تامین خوراک دام مشاهده نمیشود.
همین مسئله باعث شده که دامداران با محدودیتهای بسیاری مواجه شوند؛ بهخصوص اینکه با خشکسالیهای متعدد رو به رو هستیم.
معایب مطرح شده برای این نوع علوفه
اولین ایرادی که میتوان بر این مورد گرفت مسئله رطوبت موجود در این علوفه نسبت به علوفه خشک است که تقریبا 30 درصد از این علوفه را مواد خشک و 70 درصد الباقی آن را رطوبت تشکیل میدهد
لازم است که این نکته بیان شود که در این حالت هضم و جذب محصول بسیار بهتر خواهد بود. به عنوان مثال چنانچه یک کیلو بذر جو را برای خوراک دام استفاده کنیم، در ایدهآلترین حالت 60 درصد ان توسط دام هضم و جذب خواهد شد و الباقی آن به صورت سالم دفع میگردد. در حالی که اگر همین بذر به صورت هیدروپونیک کشت شود آنگاه قدرت هضم و جذب حداقل 70 درصد افزایش خواهد یافت.
با یک محاسبه ساده میتوان به این نتیجه رسید که چنانچه از یک کیلو بذر حداقل 6 کیلو علوفه بدست بیاید و با در نظر گرفتن این که 15% آن ماده خشک است. یعنی 900 گرم ماده خشک خواهد داشت.
حالا بیایید محاسبه کنینم پس از مصرف ۱ کیلو بذر جو به صورت خشک در مقابل ۱ کیلو بذر جو تبدیل شده به علوفه هیدروپونیک، چه میزان ماده خشک جذب دام میشود.:
۱ کیلو بذر خشک 60% ( حداکثر میزان جذب دام) = ۶۰۰ گرم
۱ کیلو گرم بذر تبدیل شده به علوفه ( ماده خشک ۹۰۰ گرم) × ۸۰% (حداقل میزان جذب برای دام ) = ۷۲۰ گرم
چنانچه که ملاحضه میکنید میزان ماده خشک جذب شده برای دام بیشتر خواهد شد.
برای بسیاری از دامداران این مورد مهم است که جیرهای را که برای دام مورد استفاده قرار میدهند بیشترین بهره و بازدهی را داشته باشد و از طرفی هضم آن برای دام راحت باشد و به میزان کمتری دفع گردد
علوفه ی هیدروپونیک ماندگاری بالایی ندارد و باید در مدت زمان 2 روز آن را مصرف کرد
راهکارها:
- علوفه ی تولید شده باید متناسب با تعداد دام ها باشد
- فروش مازاد علوفه تولید شده میتواند منبع درآمد مناسبی باشد
- علاوه بر این میتوان ان را خشک کرد و به عنوان جیره خشک به کار برد
مزیتهای علوفه هیدروپونیک
- مصرف آب: در این سیستم آب مصرفی تا 90 درصد کاهش خواهد یافت.
- جیره سالم: در این سیستم هیچگونه سم و آفتکشی مورد استفاده قرار نمیگیرد که همین باعث سلامتی بالای دام خواهد شد.
- کاهش سرمایهگذاری: هزینهی اولیه ممکن است بالا باشد ولی با یک محاسبه ساده درمییابیم که برای تولید 360 تن در علوفه نیاز به 30 هکتار زمین با آب کافی است. اما در سیستم علوفه ساز هیدروپونیک این مورد کاملا حل میشود.
- کاهش هزینههای جاری: هزینههایی ازجمله نیروی انسانی، هزینه کاشت، داشت، برداشت و ماشینآلات کشاورزی نیز حذف میشوند که این مسئله سود بیشتری را به همراه خواهد داشت.
- قیمت تمام شده کم: در این روش قیمت تمام شده علوفه هیدروپونیک تولید شده بسیار کم خواهد بود؛ در حد 900 تومان به ازای هر کیلو که خیلی به صرفه است.
مشاوره کشت علوفه هیدروپونیک
برای کشت علوفه به روش هیدروپونیک و دریافت آموزش در مورد ساخت و راه اندازی می توانید همه روزه با کارشناسان نوین جوانه در ارتباط باشید.
متخصصین مجموعه نوین جوانه با بهره گیری از جدیدترین مِتُد های روز دنیا مناسبترین و بهترین راهکار در حوزه ی کشت علوفه هیدروپونیک را در اختیار شما قرار می دهند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره علوفه هیدروپونیک و اطلاع بیشتر در مورد معایب و مزایای علوفه ساز هیدروپونیک برای دام و اینکه آیا این محصول خوب است یا خیر وارد بخش مربوطه در وب سایت شوید.
سوالات متداول
چرا گاهی دام علوفه را مصرف نمی کند؟
در زمان آبیاری علوفه نباید آبیاری از حد استاندارد بالاتر رود چرا که این مسئله باعث ترشیدگی علوفه و بوی بد آن می شود و در نتیجه دام آن را مصرف نمی کند
چرا علوفه های کشت شده گاهی وزن زیادی ندارد؟
هدف از تولید علوفه به روش هیدروپونیک، تولید محصولی است که از نظر بار غذایی بالا و خوش خوراک باشد، در واقع شما باید به دنبال کیفیت باشید و نه کمیت و میزان وزن علوفه نشان از کیفیت علوفه ندارد.
علوفه را چند روزه برداشت کنم؟
با توجه به مطلب بالا، علوفه تولید شده را طی 5 الی 7 روز برداشت کنید
پس وزن علوفه وابسته به چه چیزی است؟
وزن علوفه تولید شده وابسته به نوع بذر و کیفیت آن دارد، و با استفاده از مواد مغذی می توانید این کیفیت غذایی آن را نیز افزایش دهید و همان طور که گفته شد هدف از این نوع کشت، افزایش کیفیت خوراک دام است.
بسیار مفید و عالی بود. تشکر از توضیحاتتون
برای 100 راس دام چه سیستمی لازم هست؟
سلام سپاس. برای اطلاعات بیشتر لطفا با بخش فنی تماس بگیرید تا به طور کامل راهنمایی تون کنند